Bugetul propus pentru Ministerul Agriculturii nu ofera resurse pentru inlocuirea formelor de ajutor de stat, retrase din acest an.
In fata acestei realitati dramatice - bugetul pentru agricultura pe 2010 zero subventii - ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca nu este posibila o derogare de la Comisia Europeana pentru prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, asa cum solicita reprezentantii federatiei sindicale Agrostar.
"Regimul negociat in tratatul de aderare nu poate fi prelungit, iar acest regim a expirat si nu exista posibilitatea obtinerii unei derogari. Nu este posibila o derogare. Ne vom concentra asupra inlocuirii formelor de subventii. Va trebui sa discutam cu partenerii sociali si alte prioritati de dezvoltare pe care sa le negociem cu Comisia Europeana", a declarat Mihail Dumitru.
Ministrul agriculturii participa la o prima serie de intalniri cu reprezentantii asociatiilor profesionale.
Agrostar a anuntat de ieri ca va cere ministrului Agriculturii prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat.

Bugetul pentru agricultura pe 2010: zero subventii

Zero subventii pentru productia de carne de porc si pasare, oua, sfecla de zahar, orez, in, canepa, soia sau tutun in 2010.
Efecte:
• Cresterea preturilor la alimente cu 30 - 40 %;
• Cresterea preturilor la paine cu 10 %;
• Cresterea preturilor la legume si fructe cu 10%;
• Productia de grau se va diminua cu aproximativ 30%, Romania riscand ca devina importator de cereale.
• Doua treimi din fermele de subzistenta isi vor inceta activitatea si ca urmare 30.000 de salariati isi vor pierde locurile de munca,
• 60% dintre crescatorii de animale vor inchide exploatatiile actuale.