Bucurestenii vor plati taxe mai mari pe locuinte, in functie de zona urbanistica in care locuiesc. Proiectul de reglementare a zonei urbanistice din punct de vedere fiscal se afla in dezbatere publica pe site-ul Primariei Generale.
Constructia blocurilor rezidentiale, utilitatile, apropierea de mijloce de transport in comun, dezvoltarea economica, dar si locuinta aflata in proximitatea centrului orasului schimba categoria zonei urbanistice si astfel impozitele locuintelor cresc.
"Ca in orice oras civilizat, mi se pare normal sa plateasca taxe mai mari cei care locuiesc in centru, fata de cei care stau la periferie" a declarat primarul general, Sorin Oprescu.
De asemenea, dezvoltarea zonelor care nu se afla neaparat in apropierea centrului Capitalei dar beneficiaza de toate celelalte caracteristici, pot migra de la o categorie la alta. De exemplu, daca de-a lungul timpului zona B s-a dezvoltat foarte mult ea va trece in zona A, iar proprietarii vor plati impozitele aplicate in noua zona.
Zonele urbanistice sunt incadrate in categoriile A,B,C,D, astfel locuitorii din zona A beneficiaza de cele mai multe facilitati si de un nivel de trai mai bun, spre deosebire de cei din zona D unde nu exista dotari, cum ar fi canalizarea sau drumuri asfaltate, accesibilitate redusa si zone inundabile, dupa cum se arata in proiectul de reglementarea a zonelor urbanistice postat pe site-ul municipalitatii.
Scopul acestei reglementari se refera strict la migrarea zonelor dintr-o categorie in alta si nu la modificarea pretului impozitului. Diferenta dintre impozitele din categoria A si D este una nesemnificativa, asadar pentru un apartament cu 2 camere din zona A proprietarul plateste un impozit de 125 de lei/an, iar in zona D 111 lei/an.