Daca la Galati pietele volante s-au dovedit a fi un esec de rasunet, autoritatile locale din Bucuresti solicita saptamanal producatori din Galati pentru a-si desface produsele agricole.

Curioasa treaba. La Galati, pietele volante sunt o utopie, desi fermierii isi expun legumele si fructele la preturi de producator. Chiar directorul Administratiei Pietelor din Galati recunostea la o recenta sedinta a Comisiei de Dialog Social ca producatorii i se plang despre faptul ca nu au vandut marfa decat de cativa zeci de lei. Oamenii isi vand produsele la aceleasi preturi si in Bucuresti si obtin profit, chiar daca trebuie sa transporte legumele 250 de kilometri. Explicatia este simpla. Administratia locala din capitala a organizat extrem de bine lucrurile, pornind de la locatia pietelor volante si pana la paza acestora, astfel incat niciun intermediar nu isi poate baga coada. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola furnizeaza saptamanal liste cu producatori catre Ministerul Agriculturii. In acest fel, doar cei care se regasesc pe lista cu pricina isi pot expune produsele. "Nu stiu de ce la ei au succes pietele volante si la noi nu. Bucurestenii sunt mai comozi decat noi, galatenii. In egala masura, autoritatile i-au convins ca pietele volante sunt o idee viabila, ceea ce la noi nu s-a reusit inca", ne-a precizat directorul adjunct din cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Galati, Adriana Toderita.

Pretul marfii, motiv de scandal

Chiar daca vin de la sute de kilometri, producatorii de legume galateni tin la pret si mai ales la stabilirea tarifelor in functie de calitatea marfii. Din informatiile pe care le avem, saptamanile trecute agricultorii din judet au refuzat sa imparta acelasi spatiu intr-o piata volanta cu producatorii din Olt. Motivul: calitatea legumelor si fructelor ii avantaja pe galateni, dar acest lucru nu se vedea si la pret. Autoritatile bucurestene nu au scos-o la capat cu ei pana cand producatorii din Olt nu au fost mutati intr-o alta piata volanta. Pana la urma, totul se reduce la protectia asigurata in piete producatorilor agricoli. In lipsa ei, acestia sunt expusi pericolelor de-a fi "inghititi" de intermediari, care vor vinde apoi legumele la suprapret. Pe de alta parte, producatorilor de legume li se reproseaza intelegerile care vizeaza stabilirea unor preturi unitare la produse, ce nu au nicio legatura cu ideea de piata libera.