In nume propriu, membrii conducerii societatii au impreuna un "mizilic" de 1,17 milioane de actiuni. Omul de afaceri Dinel Staicu detine "doar" 261.000 de actiuni, in valoare de piata de aproximativ 7,6 miliarde de lei vechi, in timp ce titlurile demisionarului Ristea Priboi valoreaza pe piata cu putin peste 100.000 de euro.
Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia a publicat recent, pe propria pagina de internet, actiunile detinute de membrii CA si conducerea executiva a unitatii. Conform acestor informatii, nici unul dintre membrii conducerii nu are in proprietate, in nume propriu, actiuni care sa depaseasca limita legala de 1% din capitalul social al SIF 5. Astfel, cel mai bogat in actiuni detinute in nume propriu este Teodor Buzatu, membru CA. Acesta are 376.000 de actiuni, cu o valoare de piata estimata la aproximativ 11 miliarde de lei vechi. Abia pe locul doi se situeaza omul de afaceri Dinel Staicu, cu 261.000 de actiuni, in valoare de piata de circa 7,6 miliarde de lei vechi, dupa care urmeaza Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF si director general adjunct (150.000 de actiuni - 4,35 miliarde de lei vechi), Ristea Priboi, proaspat demisionar din CA, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala pe numele sau pentru fapte de coruptie (127.217 actiuni - 3,68 miliarde de lei vechi), Gheorghe Blidaru, membru in CA (103.000 actiuni - 2,98 miliarde de lei vechi), Gabriela Ilie, director al Departamentului Portofoliu si Actionari (102.438 de actiuni - 2,97 miliarde de lei vechi), Vasile Salapa, presedinte si director general al SIF (51.000 de actiuni - 1,47 miliarde de lei vechi), si Elena Sichigea, contabil-sef (2.214 actiuni - 64,2 milioane de lei vechi). Despre cate actiuni mai detine prin interpusi, conducerea SIF nu sufla insa nici o vorba.
Actiunile concertate, fara norme de aplicare
Asadar, conform informatiilor publicate de SIF, nici unul dintre membrii CA nu detine mai mult de 1% din capitalul social al societatii. Impreuna, conducerea societatii de investitii financiare are 1,17 milioane de actiuni cu o valoare de piata de aproximativ un milion de euro, cu mult sub cele 5,8 milioane de actiuni, cat inseamna 1% din SIF. Limita legala de actiuni a fost aprobata prin Legea nr. 297/2004 - care reglementeaza piata de capital. Recent insa, parlamentul a aprobat includerea in acest procent si a actiunilor concertate, adica a titlurilor detinute de persoane care actioneaza in comun pentru a influenta politicile societatilor de investitii financiare. Chiar daca, teoretic, modificarile legislative sanctioneaza detinerea concertata a peste 1% din capitalul social, ramane de vazut ce se va intampla practic. Deocamdata, noua legislatie nu are norme metodologice de aplicare. Cine si cum va depista actiunile concertate, cine va fi obligat sa le vanda si ce sanctiuni risca aceia care incalca legea va trebui stabilit prin aceste norme de aplicare. Surse din piata sustin ca la SIF 5 Oltenia actiunile concertate ar totaliza 20% din capitalul social al societatii. Evident, daca este asa, ramane de vazut cine sunt cei care actioneaza concertat.