Cele doua confederatii sindicale trebuie sa stranga 100.000 de semnaturi pentru modificarea legii pensiilor private, astfel incat fondurile sa garanteze minim contributia reactualizata cu rata inflatiei.

Asociatia Grupul de Economie Aplicata (GEA) in parteneriat cu Blocul National Sindical (BNS) si Confederatia Sindicala Cartel-Alfa au lansat ieri, la Craiova, campania de strangere de semnaturi pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind pensiile private. Modificarea vizeaza alin. (2) al art. 135 din textul de lege mentionat, pentru ca acesta sa sune in felul urmator: "Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei, intre data platii contributiilor si data iesirii la pensie a participantului". Liviu Voinea, directorul executiv al GEA, a explicat cat de importanta este introducerea in textul de lege a precizarii "actualizata cu rata inflatiei".
"Va dau exemplul celor care au depus bani la CEC pentru Dacii. Ei au primit inapoi tot 70.000 de lei. Numai ca, din cauza inflatiei, cu 70.000 de lei poti cumpara sapte paini. Sistemul actual este in favoarea administratorilor fondurilor de pensii. Este un sistem aproape mafiot, si am sa si explic de ce: administratorii fondurilor de pensii nu colecteaza banii (o face statul), nu ii depoziteaza (o fac bancile), nu garanteaza reactualizarea cu rata inflatiei, iar la sfarsit poate nici nu platesc", a spus Voinea. Initiativa a primit aviz favorabil in Consiliul Legislativ, iar pentru a ajunge proiect de lege trebuie sa stranga la nivel national cel putin 100.000 de semnaturi. Cele doua confederatii sindicale care s-au alaturat proiectului (finantat PHARE) vor cauta sa-si convinga in primul rand membrii ca aceasta schimbare este benefica.
"Am incercat si am atras atentia in comisiile parlamentare ca aceasta lege este in defavoarea cetatenilor. Este extrem de permisiva pentru administratorii fondurilor de pensii. La sfarsit, desi ai fost obligat de lege sa contribui, nu primesti inapoi nici macar contributia ta. Banii dati de tine aproape ca se injumatatesc din cauza comisioanelor de administrare si a inflatiei", a afirmat Dumitru Costin, presedintele BNS. Cei care au initiat modificarea legislativa spun ca majoritatea contribuabililor nu cunosc actualele reglementari in domeniu: intr-un sondaj recent, peste 80% dintre cei chestionati nu stiau ca nu se garanteaza reactualizarea contributiilor cu rata inflatiei, iar 99% nu stiau de la cine vor primi pensia.