Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate renunta la avizarea normelor de creditare ale bancilor comerciale, intrucat sistemul bancar nu are suficienta experienta pentru a evita eventualele riscuri care pot aparea, a declarat ieri prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, citat de Mediafax. "Am avut aceasta propunere (de a renunta la avizare - n.r.) din partea Asociatiei Romane a Bancilor, dar nu ne putem permite acum pentru ca nu avem suficienta experienta, iar echilibrul macroeconomic este inca fragil", a spus Georgescu.
Oficialul BNR a aratat ca deficitul de cont curent continua sa se adanceasca, investitiile straine directe finanteaza mai putin acest deficit si nu ar fi prudent ca bancile comerciale sa acorde imprumuturi fara anumite norme. "Investitiile straine directe continua sa vina, dar nu exista atatea investitii greenfield, ci mai degraba sunt orientate catre sectorul imobiliar. Nokia va veni, dar avem nevoie de mai multi Nokia, HP, Siemens", a aratat Georgescu. El a adaugat ca activitatea de reglementare nu este privita separat, ci in ansamblul macroeconomic. Georgescu a aratat ca in urmatorii ani banca centrala va crea un anumit cadru, astfel incat institutiile de credit sa se autoguverneze in limitele stabilite.
"Prin eliminarea reglementarilor administrative, mingea a trecut in curtea bancilor. La inceput au cerut mai multa libertate si acum nu stiu ce sa faca cu ea. In general, oamenii vor doar libertate, fara responsabilitate", a aratat reprezentantul BNR. Reamintim ca pana in prezent BNR a avizat normele de creditare a patru banci, respectiv Alpha Bank, BRD, Volskbank si BCR. Si BancPost estimeaza ca va primi autorizare de la banca centrala in urmatoarele saptamani. Un oficial al bancii centrale ne-a declarat recent ca procesul de avizare a normelor interne ale unei banci dureaza cel mult o luna de la primirea acestora. (M.H.)