Banca Nationala se pregateste sa plafoneze gradul de indatorare a populatiei si in ceea ce priveste creditele luate de la institutiile financiare nebancare, a declarat ieri prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (foto). De altfel, el a estimat ca expansiunea creditelor de consum se va tempera in acest an.
Normele de aplicare a Legii privind institutiile financiare nonbancare vor stabili un plafon pentru gradul de indatorare al clientilor persoane fizice, a declarat ieri prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.
"Institutiile financiare nonbancare vor intra, cel mai probabil, si sub incidenta Biroului de Credit. Nu stiu cum vor fi normele, dar va trebui sa existe si un nivel de plafonare pentru gradul de indatorare a populatiei", a mai spus oficialul bancii centrale. In cazul bancilor, normele prudentiale stabilesc un nivel maxim de indatorare reprezentand 40% din veniturile unui client. Altfel spus, rata lunara si dobanda platita de o persoana fizica nu poate depasi 40% din salariile si celelalte venituri ale familiei.

Creditele se imputineaza

Soldul creditelor pentru populatie va creste si in acest an, in termeni reali, dar ritmul va fi cel mult la nivelul din 2005, a mai aratat ieri Georgescu, citat de Mediafax.
Oficialul bancii centrale a estimat ca volumul total al creditelor (finantari acordate populatiei si firmelor, exclusiv institutiile publice - n.red.) va depasi la sfarsitul acestui an nivelul de 24% din PIB, comparativ cu 22% din PIB in 2005. Potrivit datelor BNR, creditul neguvernamental a crescut anul trecut cu 45,3% (33,8% in termeni reali), la 60,673 miliarde de lei.

Capitalurile speculative raman la niveluri mici

BNR nu anticipeaza pentru acest an o evolutie a intrarilor de capital speculativ pe piata autohtona care sa necesite activarea clauzelor de salvgardare introduse anul trecut, reiese din declaratiile de ieri ale guvernatorului Mugur Isarescu.
"Clauzele de salvgardare au fost introduse si exista ca sa nu fie utilizate, la fel ca bomba atomica", a afirmat Isarescu la intrebarea daca banca centrala se asteapta in acest an la o situatie care ar impune activarea masurilor de salvgardare.

Fantomele bancilor falimentare bantuie inca sistemul

Presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar, Alexandru Matei, a aratat ieri ca Fondul a achitat pana in prezent 512 milioane de lei, reprezentand despagubiri pentru deponentii de la sase banci falimentare: Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna. Sumele achitate pana in prezent reprezinta 98,8% din totalul platilor datorate, dar din punct de vedere al numarului de deponenti s-a acoperit doar o pondere de 41%. Matei a explicat ca 95% dintre cei care nu si-au ridicat despagubirile au de incasat sume mult prea mici, care se situeaza sub 100.000 de lei vechi, si astfel nu s-au mai deranjat. Ultimele plati pe care Fondul are obligatia sa le faca sunt in contul Bancii Columna. Pentru deponentii institutiei de credit in cauza data-limita pentru solicitarea despagubirilor este 25 mai 2006. Fondul de Garantare este constituit prin contributiile tuturor bancilor comerciale si are ca scop despagubirea persoanelor cu depozite la institutii de credit care au intrat in faliment. Limita maxima a despagubirilor achitate de Fond unui deponent reprezinta, de la 1 ianuarie 2006, echivalentul in lei a 15.000 de euro. De la 1 ianuarie 2007, aceasta suma va trebui insa majorata pana la echivalentul a 20.000 de euro, nivel minim prevazut de directivele Uniunii Europene.