Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis ieri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5%. Totodata, organismul de conducere al bancii centrale apreciaza ca restrictivitatea conditiilor monetare va continua sa creasca. Printre factorii care impun mentinerea unei politici monetare restrictive si prudentiale guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a enumerat presiunile exercitate de cererea interna, alaturi de majorarea nivelului accizelor. Ministerul Finantelor a dat publicitatii un proiect legislativ care prevede majorarea, incepand cu 1 iulie, a accizelor la tutun, alcool, gaze si electricitate.
Reducerea inflatiei, cap de afis
Consiliul de Administratie reafirma ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala in vederea atingerii obiectivului de dezinflatie pe termen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, precizeaza un comunicat al BNR. Analiza evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar releva mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria anticipata. Rata anuala a inflatiei continua sa se situeze in afara intervalului de variatie stabilit la +/- un punct procentual fata de tinta de 5%. In luna februarie 2006, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 8,49 la suta, comparativ cu 8,89 la suta in luna precedenta. Luna ianuarie a consemnat un nivel record al inflatiei (1,03%), in timp ce februarie a reprezentat "o surpriza" pentru majoritatea analistilor economici cu un indice de crestere a preturilor de consum de numai 0,2 puncte procentuale.
Creditele in valuta o iau la vale
Masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut de BNR au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3 la suta in luna ianuarie 2006, de la aproximativ 60 la suta in aceeasi perioada a anului 2005.