Dupa ce Banca centrala a tot confirmat tinta de inflatie de 7% si posibilitatea de a fi atinsa in acest an, tot Banca centrala ne spune acum ca banda de variatie a ratei de inflatie pentru acest an ar putea fi mai larga. Pentru ca e primul an de tintire a inflatiei, oficialii BNR spun ca banda de variatie ar putea fi reprezentata de intervalul 5,5-8,5%.
Pentru ca 2005 reprezinta primul an in care se tinteste inflatia, banda de variatie a ratei de inflatie pentru acest an ar putea fi mai larga. Pornind de la obiectivul de 7% asumat de Guvern si de Banca Nationala a Romaniei pentru acest an, banda de variatie ar putea fi reprezentanta de intervalul 5,5 - 8,5%, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, intr-un seminar despre tintirea inflatiei organizat de Banca centrala.
“Vom confirma adoptarea regimului de targetare a inflatiei cel mai probabil in iulie si, tot atunci, vom anunta banda de variatie, pornind de la obiectivul de 7%. Este un an de exercitiu si ar putea aparea evenimente care pot fi contracarate mai greu de Banca centrala“, a precizat Popa.
Oficialul BNR nu a dorit sa ofere detalii despre marjele avute in vedere, dar a precizat ca membrii Consiliului de Administratie al BNR vor lua o decizie in perioada urmatoare.
Dupa ce anul trecut rata inflatiei a fost de 9,3%, oficialii BNR au spus ca in acest an inflatia va cobori la 7%, iar in 2006 va continua trendul descendent pana la 4-5%.

Isarescu: Cele mai multe conditii au fost indeplinite, totusi...

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii centrale, Mugur Isarescu, sustine ca Romania este pregatita pentru tintirea inflatiei, intrucat cele mai multe conditii avute in vedere pentru acest proces au fost indeplinite.
Isarescu a amintit ca rata inflatiei a coborat la o singura cifra, s-a legiferat totala independenta a BNR, exista un istoric de succes privind dezinflatia care intareste credibilitatea BNR, iar sectorul bancar este sanatos. O alta conditie indeplinita ar mai fi disparitia dominatiei fiscale.
Potrivit guvernatorului BNR, Banca centrala va continua sa utilizeze ca instrument pentru dezinflatie atat cursul de schimb, cat si rezervele si volumul creditarii, urmand sa se limiteze la parghia dobanzilor numai cand cresterea preturilor se va stabiliza la 2-3%.

Analistii vad un spor inflationist de 5,8%

Un studiu recent realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), la cererea UGIR-1903, arata ca tinta de inflatie ar putea fi ratata in acest an. Potrivit analistului GEA, Liviu Voinea, cresterea pretului la utilitati, anuntata chiar de astazi, va duce la un spor inflationist estimat la 5,8%, ceea ce ar contribui la ratarea tintei de 7%.
“Pentru a evita aceasta posibilitate, exista optiunea aprecierii si mai puternice a cursului de schimb care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati. Reversul acestei optiuni insa este afectarea in continuare a exportatorilor, care ar continua sa se adauge efectelor neplacute ale cresterii preturilor la utilitati“, a mentionat Voinea.