In vreme ce la americani dolarul se apreciaza pe fondul victoriei lui Bush, in Romania, dolarul o ia in continuare la vale. Iar unul dintre efectele deprecierii monedei americane in Romania ar fi "mana" BNR. In plus, la noi, mai este campanie electorala.

Leul a continuat sa se aprecieze fata de principalele valute, cursul anuntat de BNR fiind cu 568 de unitati mai jos decat cel din ziua precedenta in cazul dolarului american si cu 284 de lei pentru moneda unica europeana.
Cursul oficial anuntat de BNR a fost de 30.710 lei pe dolar, in comparatie cu 31.278 de lei in ziua anterioara, in timp ce cotatia euro a scazut de la 39.731 de lei la 39.447 de lei. Miercuri, cursul de schimb al dolarului a scazut cu 661 de unitati, iar euro s-a depreciat cu 846 de unitati fata de leu.
De altfel, dolarul n-a mai inregistrat un nivel atat de redus din 2001, cand
s-a consemnat un curs mai mic, adica de 30.669 de lei pe dolar. Cat priveste moneda europeana, o cotatie mai redusa decat cea de ieri a fost atinsa cel mai recent in noiembrie 2003, la 39.421 de lei.
Iar aprecierea leului fata de celelalte valute s-a produs la numai o zi dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat ca aprecierea leului se poate consolida.
Anuntul a facut valva, iar piata a reactionat brusc, dupa cum spune chiar Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Cat priveste creditele, dar si depozitele, Vasilescu spune ca tot in lei trebuie facute.
La americani insa, dolarul se apreciaza. Iar asta se datoreaza realegerii presedintelui George W. Bush la Casa Alba.
De altfel, analistii economici sunt de parere ca victoria lui Bush va avea efecte pozitive nu numai asupra cotatiei dolarului, dar si asupra pietei de valori americane si asupra pretului titeiului, cu toate ca obligatiunile americane ar putea sa scada.
Potrivit unor analisti economici citati de Reuters, dolarul se va aprecia pe termen scurt, dar pana la urma tot piata va decide.
In prezent, pe pietele internationale, cotatia euro a atins 1,2855 dolari, dupa ce miercuri a ajuns pana la 1,2707 dolari americani.

In 2004, inflatia va avea o cifra

BNR apreciaza ca inflatia in 2004 va fi cu o singura cifra, dupa cum a declarat ieri la Sinaia Adrian Vasilescu. "Este sigur ca inflatia va fi sub 10% in 2004", a precizat Vasilescu, dar a tinut sa aminteasca faptul ca BNR isi va continua politica sa monetara prudenta chiar si in aceste conditii.
Totodata, Vasilescu a spus ca banca centrala are de rezolvat patru obiective importante: denominarea (trecerea la leul greu), tintirea inflatiei si liberalizarea contului de capital (trecerea la convertibilitatea totala a leului).
Vasilescu a mai precizat ca rolul bancii centrale ca supraveghetor al sistemului financiar-bancar devine tot mai important in conditiile in care "Romania a iesit din perioada de criza si intra intr-o etapa noua de cresteri a tuturor indicatorilor".