FORUMUL CRANS-MONTANA - REUNIUNEA ANUALA-(BAKU 27 iunie-1iulie 2012)

Forumul Crans Montana (ca si Forumul de la Davos) este un ONG, initiat de presedintele sau, Jean Paul Carteron (avocat elvetian), in anul 1988. El organizeaza reuniuni anuale, reuniuni tematice intermediare, consacrate unor teme de actualitate la care sunt invitati oameni politici, fosti si actuali presedinti, prim-ministri, ministri, parlamentari, ca si reprezentanti ai unor cercuri de afaceri, universitari,cercetatori si analisti, jurnalisti s.a.
Primele reuniuni ale Forumului s-au organizat in localitatea Crans-Montana (Elvetia). Eu am fost invitat si am luat parte, inca din anul 1991, la o reuniune a acestui Forum la Crans-Montana.
In 1994, Forumul Crans Montana si-a tinut reuniunea sa anuala la Bucuresti. A fost una dintre cele mai mari reuniuni ale Forumului, la lucrarile sale luand parte peste 1000 de persoane. De mare interes a fost, atunci, participarea la Forum a presedintelui OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei)-Yasser Arafat si a ministrului de Externe al Israelului (actualul presedinte al statului Israel) Shimon Peres. A fost prima intalnire publica a celor doi oameni politici, care a deschis calea solutionarii pasnice a problemei palestiniene.
Reuniuni ale Forumului Crans Montana au avut loc de-alungul anilor in diferite tari si localitati (Atena, Casablanca, Malta,Monaco, Bruxelles). Am avut prilejul sa particip la cele mai multe dintre ele.
Anul acesta, pentru prima oara, Reuniunea Forumului Crans Montana a avut loc in zona transcaucaziana, in capitala Republicii Azerbaidjan - Baku, pe malul marii Caspice, sub patronajul Presedintelui Ilham Aliev. Reuniunea s-a bucurat de participarea multor personalitati (oameni de stat, conducatori de entitati economice si de cercetare, universitari, ziaristi. As mentiona prezenta presedintilor Saakasvili (al Gruziei vecine), Ivanov (al Macedoniei), Vujanovici (al Repubilicii Muntenegru), a premierului Ungariei (V.Orban) si a fostului prim-ministru (Medgyessy), a fostului presedinte al Croatiei (Stepen Mesic), a fostului presedinte al Confederatiei Elvetiene (P.Couchepin), a fostului speacker al Senatului Belgiei (doamna Anne-Marie Lizin), directorului general al ISESCO (omologul arab al UNESCO) - d-l.Attwaijiri, a seicului M.Al Sharqi - Emiratele Arabe Unite. As remarca de asemenea prezenta ca moderator al unei sesiuni, a binecunoscutului ziarist american Larry King (de la CNN).
Desfasurata sub tematica generala "sfidarile unei lumi in schimbare. Ce fel de energie, pentru ce fel de lume? - reuniunea s-a derulat in mai multe sesiuni si paneluri tematice, prilejuind un amplu schimb de idei si de dialoguri interesante, vizand probleme si preocupari comune, la scara globala, ca si situatii specifice diferitelor zone si tari reprezentate.
Participantii au putut aprecia progresele inregistrate, in ultimii ani, de tara gazda Azerbaidjan, in punerea in valoare a resurselor sale de petrol si gaze naturale, in promovarea unor proiecte zonale, inclusiv de transport al gazelor prin Turcia spre zona noastra de interes, si in modernizarea orasului Baku si a zonelor adiacente.
Ion Iliescu