Lucrarile publice reprezinta sursa cea mai importanta de venit pentru societatile de constructii. Batalia pentru fondurile destinate unor astfel de lucrari este acerba, constructorii bihoreni atingand, in ultima perioada, paranoia numai din dorinta de a-si adjudeca licitatiile care au loc pe acest segment. S-a ajuns ca unele firme sa liciteze la preturi atat de mici, incat, cu ceea ce pot adjudeca, nu-si pot achizitiona nici utilajele de care au nevoie pentru executarea lucrarilor. Este o degringolada totala in acest domeniu al lucrarilor publice.
Cel mai grav este ca piata este blocata de atitudinea constructorilor care se contesta unii pe altii. Astfel, daca una castiga licitatia, celelalte participante
si-au facut obiceiul de a contesta castigatoarea chiar daca au sau nu au motive intemeiate. Este o practica curenta, un fenomen chiar, pe piata bihoreana. Firmele contestatare fac acest lucru iresponsabil sau cu tenta, stiind ca nu au nimic de pierdut, in timp ce lucrarile publice sunt blocate. Consecintele? Una dintre cele mai dinamice ramuri a economiei judetului are de suferit, iar imbunatatirea infrastructurii este lasata de izbeliste.
Este bine de stiut ca banii pe care guvernul i-a alocat lucrarilor publice pentru anul acesta, respectiv 200 de miliarde de lei vechi, daca nu sunt folositi la timp, se vor intoarce la bugetul statului. La cei 200 de miliarde alocati de Executiv, bani care vor intra in bugetul Consiliului Judetean (CJ) luna viitoare, se adauga si cele 300 de miliarde de lei din vistieria proprie a CJ alocate pentru lucrari publice, dintre care unele sunt in derulare, iar pentru altele trebuie organizate licitatii. Sa nu uitam nici banii pe care guvernul ii aloca direct primariilor pentru tot felul de lucrari, bani care se pot intoarce si ei de unde au venit daca piata lucrarilor publice va ramane blocata.
Octavian Dan, directorul executiv al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca este la curent cu acest fenomen si ca s-au purtat discutii pe aceasta tema cu reprezentantii CJ si cu cei ai firmelor. "Daca situatia va ramane asa, prevad ca banii destinati Bihorului vor fi pierduti, iar, de la jumatatea lunii septembrie, multe firme de constructii se vor inchide".
"Prin urmare vor fi venituri bugetare mai mici, someri mai multi, infrastructura deficitara, servicii precare. Nu este normal ca firmele care contesta licitatiile nejustificat sa nu plateasca. O solutie ar fi ca acele 10 procente din valoarea proiectelor, pe care firmele care participa la licitatii trebuie sa le depuna ca garantie, sa fie pierdute de contestatarii care nu au motive intemeiate in demersul lor. Cineva trebuie sa plateasca. Cred ca trebuie luata o decizie politica in acest sens intrucat fenomenul s-a extins prea mult, altfel blocajul nu va fi inlaturat. Constatam astazi ca firmele de constructii de nivel mediu sunt ingrijorate de situatia creata. Ne-am trezit, de circa doua saptamani, ca acest fenomen pagubos nu numai ca este confirmat, dar a si luat amploare. Fara un set de masuri imediate, in care sa fie implicat Guvernul, nu se va iesi din criza. Aceeasi problema este si la Satu Mare, si cred ca si in alte judete. Se impun responsabilizarea financiara si revenirea la o prevedere din 1996-2000, in care erau descalificate ofertele inferioare sau superioare in procent de 20-25% fata de valoarea devizelor date de proiectant (la licitatiile actuale s-a mers cu oferte reduse la 50% din valoarea devizelor - n.n.)", a precizat reprezentantul FP Bihor.