Guvernul a stabilit in sedinta de ieri majorarea amenzilor pentru incalcarea regulilor de calatorie cu trenul. Astfel, cei care circula fara bilet sau care transporta in vagoanele de calatori pasari sau animale vii vor trebui sa plateasca amenzi intre 250 si 400 de lei, mai mult decat duble fata de cele prevazute anterior, cuprinse intre 140 si 180 de lei.

Guvernul a actualizat ieri nivelul amenzilor prevazute pentru nerespectarea normelor privind transporturile feroviare, se arata intr-un co-municat emis de institutie.
Potrivit noilor prevederi, calatoria fara legitimatie de calatorie si refuzul calatorilor de a plati taxele tarifare vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 250 si 400 de lei. Potrivit legislatiei in vigoare, amenzile puteau varia intre 140 si 180 de lei, se mai arata in comunicat. La asemenea amenzi, cumulat cu intensificarea supracontroalelor, calatorii se vor gandi de doua ori inainte de a baga bani in buzunarul nasului. Aceeasi amenda, de pana la 400 de lei, este prevazuta si pentru transportul in vagoanele de calatori al pasarilor sau animalelor vii, al bagajelor care depasesc limitele de volum si greutate stabilite de SNCFR.
De asemenea, fumatul in incinta magaziilor de marfuri, bagaje sau mesagerii, in depozite, in apropierea marfurilor inflamabile sau explozibile sau in alte locuri unde interzicerea fumatului este adusa la cunostinta prin afise sau semne corespunzatoare se sanctioneaza cu aceeasi suma. ßi deschiderea usilor exterioare ale vagoanelor in timpul cat trenul se afla in mers, blocarea usilor exterioare si frontale ale vagoanelor in timpul stationarii trenurilor si refuzul de a elibera locul ocupat abuziv in tren se taxeaza cu amenda intre 250 si 400 de lei.
Amendati cu sume intre 100 si 250 de lei vor fi si cei care intra pe peroanele statiilor SNCFR fara legitimatie de calatorie sau fara bilet de peron. Este cazul celor care nu platesc biletul la intrarea in Gara de Nord a Capitalei.

Amenzi grele pentru pasunatul animalelor pe sine

Sanctiuni mai drastice se aplica celor care isi lasa animalele sa traverseze sau sa stationeze in zona cailor ferate, cu sau fara paza, precum si pentru pasunatul animalelor in aceste zone fara autorizarea unitatilor de cale ferata. Amenda prevazuta in aceste cazuri variaza de la 350 la 800 de lei. Aceeasi suma o vor plati si cei care practica jocuri de noroc in trenuri sau in unitatile de cale ferata.
Cele mai mari amenzi, intre 600 si 900 de lei, care erau anterior intre 340 si 400 de lei, se aplica pentru patrunderea fara autori-zatie speciala in spatiile feroviare cu substante inflamabile interzise la transport si care pot provoca avarierea, degradarea sau distrugerea acestora.
Cu amenda de la 500 la 750 de lei vor fi sanctionate spargerea geamurilor vagoanelor si actionarea semnalului de alarma si a franei de mana a vagoanelor pentru motive nejustificate de un pericol iminent pentru siguranta trenului sau a calatorilor.