O echipa competitiva il poate ajuta in cariera pe fiecare dintre membrii sai. Ce inseamna echipa, cum se construieste ea si care sunt avantajele lucrului in echipa puteti citi in cele de mai jos.
Indiferent de activitate, succesul este, de cele mai multe ori, rodul efortului comun, al muncii in echipa. Reusitele sau infrangerile nu se datoreaza, de cele mai multe ori, nici sefului, nici subalternilor, ci sunt rezultatul muncii ambelor parti.
Exemplele la tot pasul demonstreaza ca nu este suficient ca un grup profesional sa fie format din personalitati puternice, competente si cu experienta. Daca intre acestea nu exista compatibilitati, intelegere reciproca, viziuni si motivatii comune, centrate pe acceptarea scopului propus, solidaritate si camaraderie, nu se pot obtine rezultate deosebite. Valorificarea potentialului fiecaruia si evolutia in cariera nu se pot realiza fara formarea si mentinerea spiritului de echipa. Opusul muncii in echipa este lucrul intr-un grup dezbinat, in care certurile si neintelegerile sunt frecvente, domina orgoliile si antipatiile, atitudinile de izolare, de desconsiderare sau de indiferenta. Intr-un astfel de grup, fiecare incearca sa-si rezolve problemele pe cont propriu, iar denigrarea celuilalt este o practica frecventa. In mod cert, intr-o astfel de organizatie nimeni nu poate munci cu placere.
Cum se formeaza echipa
Pentru a nu se ajunge la situatia de mai sus, fiecare trebuie sa participe la omogenizarea si transformarea grupului intr-unul functional. Specialistii au si cateva sfaturi in acest sens.
In primul rand, fiecare angajat trebuie sa-si trateze colegii asa cum ar vrea sa fie el tratat de catre acestia. Fiecare trebuie sa creada ca toti angajatii au aspiratii si scopuri la fel de legitime.
Apoi, angajatii trebuie sa comunice in mod curent, sa se informeze reciproc, sa se consulte in procesul derularii unei actiuni. In caz de esec, acestia nu trebuie sa se invinuiasca unul pe altul. Alt sfat: divergentele de opinii si solutii nu trebuie sa se transforme in motive de cearta sau acuze.
De asemenea, membrii grupului trebuie sa evite denigrarea si calomnia, sa nu comenteze negativ despre diversi colegi si sa nu formeze grupulete care sa dezbine echipa. Indiferent de valoare si experienta, de aport personal la realizarile grupului, numeni nu trebuie sa-si dea aere de superioritate, trebuie evitata aroganta si trufia si promovate lauda sincera si indemnul prietenesc. Fiecare trebuie sa invete din experienta colegilor si sa le ceara acestora ajutorul atunci cand este nevoie.
Avantajele si dezavantajele lucrului in echipa
Disponibilitatea privind munca in echipa este o cerinta curenta a anunturilor de recrutare. Munca in echipa are si numeroase avantaje: primele si cele mai evidente sunt cele legate de climatul afectiv pozitiv care se presupune ca se formeaza in echipa. Membrii unei echipe ajung sa se cunoasca foarte bine, conlucrand la depasirea dificultatilor curente. In plus, diversitatea si varietatea solutiilor oferite creste cel putin aritmetic cu fiecare membru. Lucrul in echipa poate fi extrem de motivant pentru ca fiecare proiect aduce cu sine experienta contactului cu ceilalti si bucuria de a beneficia de sprijinul acestora. In felul acesta, compania isi fidelizeaza o data in plus angajatii, pentru ca nimic nu regreta oamenii mai mult la schimbarea unui loc de munca decat lipsa unui fost coleg. Pe de alta parte, munca in echipa are si neajunsuri, atunci cand echipa este prost construita ori exista conflicte. Faptul de a depinde de cineva poate fi frustrant pentru unii, mai ales atunci cand partenerii nu isi respecta angajamentele si termenele de finalizare ale unei lucrari sunt depasite in lant.