Comuna Barcea este una dintre acele localitati din judetul Galati in care agricultura detine un rol important in economia locala. Incepand cu productia de rosii si terminand cu cea de floarea-soarelui, localitatea se lauda cu foarte multi cetateni care detin certificat de producator.

Investitori de peste hotare

Ce poate fi mai bun pentru economia unei localitati decat investitiile?

Comuna Barcea, ca si alte cateva comune din judetul Galati, are potential comercial. Dovada o reprezinta ofertele de investitii venite din partea unor straini care s-au orientat spre realizarea unui complex zootehnic.

Conform declaratiilor primarului din Barcea, Relu Popescu, comuna poarta tratative cu niste investitori din Olanda si Germania.

Pe langa cresterea economiei localitatii, care s-ar datora investitiilor acestor straini, comuna ar putea comercializa si ceva mai exotic.

Respectivii investitori, cu care se tine legatura destul de des, au "asezat la masa tratativelor" un proiect prin care sa se poata realiza cultivarea de ... alge marine. Ideea ar putea fi pusa in practica prin intermediul unor sere special amenajate.

Toate ar fi bune si frumoase daca initiativa strainilor nu s-ar impiedica de vesnica problema spinoasa a tarii noastre: birocratia.

Ideea i s-a parut foarte interesanta primarului Relu Popescu, care

a declarat ca ar fi dispus sa le ofere pamant gratis daca acest gest i-ar convinge sa investeasca cat mai rapid in localitate.

"Asteptam cu bratele deschise investitorii. Insa ei sunt reticenti cu formularele de la noi si cu taraganeala. Chiar si ieri am vorbit cu ei. Sunt dispus sa le ofer pamantul chiar gratis numai sa vina si sa faca investitii pe teritoriul comunei noastre", a precizat primarul comunei Barcea, Relu Popescu.

Si viceprimarul vrea sa investeasca

Dintr-un total de aproximativ 6000 de locuitori ai comunei, peste 700 sunt plecati in strainatate, in special foarte multi tineri. Acestia au facut ceva banuti pe unde au lucrat si au considerat ca se merita sa-i investeasca chiar in comuna natala.

Printre ei, si actualul viceprimar al comunei, Constantin Zamfir, care, dupa declaratiile primarului, s-a intors de curand din strainatate si are ganduri mari pe plan economic. Si nu ne referim la implicarea lui ca autoritate locala, ci ca investitor. Mai exact, Constantin Zamfir si-a indreptat atentia spre o plantatie de pomi fructiferi, proiect pe care spera sa-l realizeze cat mai curand.

Proiecte marunte

Primarul Relu Popescu s-a laudat cu alte mici proiecte investitionale care se intrevad la "orizontul" comunei. Se pare ca nu toti cei care au fost prin strainatate si vor sa investeasca acum in localitate se axeaza numai pe agricultura. Unii dintre ei doresc sa-si deschida spalatorii sau chiar o fabricuta de faianta. Dar chiar si acestia se lovesc de problema birocratiei.

"Investitorii vin cu idei, dar n-au gasit deschiderea pana acum", a declarat primarul Relu Popescu.