Contravaloarea biletelor de tratament si odihna pentru angajati este considerata venit neimpozabil, conform recentelor modificari ale normelor metodologice de aplicare a Legii privind Codul Fiscal. Prin Hotararea de Guvern nr. 1840/2004 se stabileste si faptul ca pentru indemnizatiiile de merit, care se acorda personalitatilor din cultura, stiinta si sport, nu se va mai plati impozit. Pe ultima suta de metri, avand in vedere ca noul Cod Fiscal va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005 (la fel ca si normele sale de aplicare), Executivul mai repara astfel cateva “scapari“.
Prin modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal se aduc clarificari si asupra activitatii de antrepozitare, mai ales ca produsele accizate sunt tinte preferate ale evazionistilor. Astfel, se stabileste ca prelucrarea si colectarea reziduurilor petroliere se pot face numai de catre un antrepozit fiscal de productie a uleiurilor minerale. De altfel, toate reziduurile de uleiuri minerale rezultate din exploatare - scurgeri, spalari, curatari, decantari, contaminari - in alte locatii decat antrepozitele fiscale de productie pot fi vandute sau cedate numai in vederea prelucrarii si numai catre un antrepozit fiscal de productie.
Totodata, se arata ca spatiile detinute de terminalul petrolier maritim, precum si depozitele detinute de producatorii de uleiuri minerale pot fi autorizate ca antrepozite fiscale de depozitare daca proprietarul uleiurilor minerale ramane acelasi antrepozitar autorizat.
Mai mult, in varianta finala a normelor de aplicare a Codului Fiscal, agentiile de turism vor fi obligate sa aplice schema speciala de facturare pentru serviciile de intermediere prestate turistilor persoane fizice, precum si pentru cele aferente activitatilor turistice prestate in strainatate. De altfel, pentru restul de operatiuni, agentiile de turism pot opta pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Prin recentele norme pulblicate in “Monitorul Oficial“ s-a clarificat si procedura de facturare pentru livrarile de gaz petrolier lichefiat efectuate de catre distribuitorii autorizati.