Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bihor se pare ca si-a pierdut din eficacitate in aceasta vara. Si asta pentru ca, la sfarsitul lunii iulie, rata somajului la nivelul judetului a fost mai mare fata de cea din luna iulie a anului 2007, cu 0,5 %.
Cauze multiple
Numarul total de someri corespunzator lunii iulie 2008, 7.023 de persoane, a crescut cu 1.514 persoane fata de cel din luna iulie a anului trecut. Din totalul somerilor inregistrati, 1.711 au fost someri indemnizati si 5.312 neindemnizati. Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor ramane ridicata, 75,6%. Rata somajului masculin a fost de 2,8% comparativ cu 2,2% anul trecut, iar cea a somajului feminin a crescut cu 0,5%, ajungand si ea la 2,2%. "Scaderea numarului de someri indemnizati se datoreaza scaderii numarului de persoane nou-intrate din randul persoanelor provenite din campul muncii, din cauza ca judetul nostru se confrunta cu disponibilizari masive de personal. O alta cauza ar fi intensificarea activitatilor de consiliere si mediere, ceea ce a adus la incadrarea in munca, lunar, a circa 200-300 de persoane din randul somerilor. Apoi, cresterea numarului de neindemnizati se datoreaza reactualizarii lunare a unui numar mai mare de cereri in vederea obtinerii ajutorului social conform Legii Nr. 416/2001, cat si cresterii numarului de persoane nou-intrate din randul absolventilor promotiei 2008, datorita intensificarii activitatii de consiliere in scoli pentru clasele terminale", a explicat directorul executiv adjunct al AJOFM, Daciana Nica.
Agentii economici nu angajeaza varstnici
O alta problema cu care se confrunta reprezentantii AJOFM Bihor este incadrarea persoanelor varstnice in campul muncii, mai precis reticenta angajatorilor in ceea ce priveste persoanele din aceasta categorie. "Categoria somerilor cu varsta de peste 55 de ani reprezinta 4,1% din numarul total al somerilor. Plasarea acestor persoane este foarte dificila, deoarece agentii economici evita incadrarea in munca a acestor categorii de persoane. De regula, aceste persoane parcurg integral perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, dupa care majoritatea se pensioneaza pentru limita de varsta sau invaliditate", a declarat Daciana Nica.
.