Pe Muntele Gaina din Apuseni se organizeaza in fiecare an, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie (Sfantul Ilie), o mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber, "Targul de fete". Importanta simbolica s-a diminuat in timp, fiind acum doar un spectacol folcloric. Anul acesta sarbatoarea motilor se va desfatura pe perioada 19-20 iulie a.c. Sarbatoarea reunette formatii artistice din judetele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad, dar ti din alte judete ale tarii, realizand un adevarat festival al cantecului ti jocului, al traditiilor ti datinilor stramotetti. Din judetul Bihor vor lua parte la aceasta mare sarbatoare a motilor membrii Ansamblului folcloric "Muguri de tezaur" al casei de Cultura din Beiut ti mai multi metteri populari din zona Beiutului.
"Targul de fete" a fost mentionat pentru prima data in 1816, dar este cu siguranta mai vechi. La inceputul targului, doi delegati din partea motilor din Vidra de Sus ti doi delegati din partea critenilor din Bulzetti trageau o linie de despartire intre moti ti criteni.
Sambata seara se adunau feciorii care petreceau, abia a doua zi veneau fetele ti nevestele ti atunci se incingea dansul (era obligatoriu ca sa se vada ca fata nu tchioapata). La targ participau fetele de maritat ti fetele mari care voiau sa fie petite.
Fetele care luau parte la acest targ se pregateau ani intregi pentru ca trebuiau sa ia cu ele ti zestrea. Fiecare familie care avea o fata de maritat iti ridica un cort in care expunea zestrea ti attepta petitorii. Cel mai important moment era "targuirea" fetelor. Dupa ce negociau ti cadeau la intelegere, fata era invitata la joc ti apoi cantarita pe o scandura in balans, la capatul careia era pusa zestrea. Foarte rar se intampla ca vreo fata care ti-a adus zestrea la targ sa ramana nemaritata. Motii credeau ca numai o incredintare pe culmea Gainii poate sa aduca noroc.