Procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi finalizat cel mai tarziu in primul trimestru al anului viitor, pentru a raspunde exigentelor Fondului Monetar International, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
“Deocamdata, nu am primit o oferta ferma, dar mai multe banci foarte importante si-au exprimat deja interesul pentru a cumpara actiunile BCR. Suntem in cautarea unui investitor serios si vrem sa obtinem cel mai bun pret“, a spus Tariceanu. Premierul a facut aceasta declaratie intr-o intalnire informala cu presa straina, acreditata la Bucuresti.
BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, care au atins cinci miliarde de euro la finele primului semestru al anului trecut.
Statul roman detine 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation pentru 22 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.
Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume.