Banca Comerciala Romana (BCR) a inceput sa acorde de ieri credite pentru persoanele fizice conform noilor norme de creditare, urmand ca din semestrul al doilea sa introduca posibilitatea contractarii de imprumuturi cu avans zero.
"Solicitantii de credit vor putea contracta imprumuturi cu un grad de indatorare de pana la 65%, aplicat la venitul net eligibil al familiei", se arata intr-un comunicat al bancii.
Venitul eligibil al familiei este venitul net, din care se scad cheltuielile aferente cosului minim de subzistenta si alte cheltuieli, precum chirii sau asigurari.
Din semestrul al doilea, clientii vor putea contracta credite cu avans maxim de 25%, existand si posibilitatea acordarii de imprumuturi fara avans.
BCR va accepta pentru calculul capacitatii de rambursare si veniturile a pana la patru coplatitori interni, persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori.
Pentru imprumuturile garantate cu garantii reale, BCR va accepta si pana la patru coplatitori externi care nu locuiesc impreuna cu solicitantul. In cazul unei familii formate din doua persoane cu un venit pe familie de 2.000 de lei, suma maxima care poate fi imprumutata, in functie de regiune si mediul in care traieste clientul, este cuprinsa, conform noilor norme, intre 45.800 si 54.600 de euro, fata de 34.200 de euro, conform vechii metodologii. Pentru doua persoane cu un venit cumulat de 7.000 de lei, suma poate urca la 205.000-214.000 de euro, comparativ cu 120.140 de euro.
Creditele acordate conform noilor norme au dobanzi incepand de la 5,8% pe an. (M.C.I.)