Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a primit in cursul acestei luni trei solicitari de autorizare de constituire ca societati de pensii administrate privat, potrivit unui comunicat al institutiei. Societatile care au solicitat autorizatie sunt BCR, AVIVA si OMNIASIG.
Banca Comerciala Romana a anuntat recent ca are ca obiectiv sa fie liderul pietei fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) cu o cota de piata de peste 30%. Societatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat a BCR va avea un capital social de 50.000.000 de lei. BCR detine 99,99 % din actiunile societatii.
Dupa ce va obtine avizul de constituire, BCR va face demersurile de inscriere a Administratorului la Registrul Comertului si pentru obtinerea autorizatiei de functionare a Administratorului si a schemei de pensii.
Trebuie spus ca salariatii romani cu varsta pana la 45 de ani pot alege pana in noiembrie un fond de pensii administrat privat. In caz contrar, cei cu varsta pana la 35 de ani vor fi repartizati de Comisie automat la un fond de pensii administrate privat. Contributia la un astfel de fond va fi initial de 2% din venit. Precizam ca pensiile private obligatorii nu presupun nicio cheltuiala in plus. Cei 2% vor fi transferati din procentul de 9% care reprezinta in prezent contributia angajatului pentru pensia de la stat.
Pensiile private obligatorii vor majora cu 20% pensia de stat, dupa cum aprecia un oficial CSSPP. (M.H.)