Cistigatorul in competitia pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane este Erste Bank din Austria, care a platit 3,751 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile BCR, au anuntat, aseara, oficiali din Comisia pentru privatizarea BCR, care au deschis ofertele imbunatatite depuse de Erste si Millennium BCP din Portugalia, la sediul AVAS. Cistigatorul a fost desemnat de un computer, printr-un soft special creat, in care au fost incarcate ofertele celor doi concurenti - Erste Bank (Austria) si Millennium BCP (Portugalia) - criteriul fiind cel mai bun pret ofertat pentru pachetul scos la vinzare.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, declara ca proiectul contractului de privatizare BCR "imbina interesele tuturor, ale investitorului strategic, ale statului roman, ale institutiilor financiare internationale si ale celor ce vor ramine actionari minoritari, incercind ca in acest proces interesele lor sa nu fie neglijate ". "Aceasta este o tranzactie fara precedent in Romania si demonstreaza increderea investitorilor in tara noastra. Sintem foarte multumiti de calitatea foarte buna a ofertelor depuse, care au fost tratate in conditii de transparenta deplina si in conformitate cu cele mai bune practici internationale. Privatizarea BCR va consolida sectorul bancar al Romaniei si va facilita procesul de aderare la UE ", a declarat cu aceasta ocazie presedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice. Conform contractului de vinzare-cumparare de actiuni, noul actionar majoritar al BCR va prelua pachetul de 36,8825% detinut de stat, la care se adauga pachetul de 25% detinut de BERD si IFC. AVAS precizeaza ca vor ramine nemodificate participatiile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), care detin impreuna 30,12 la suta din actiuni, precum si pachetul de opt la suta detinut de angajatii BCR.
Zilele trecute premierul Calin Popescu-Tariceanu sustinea ca dupa prezentarea in Guvern a contractului de privatizare al bancii, acesta va fi desecretizat si va fi transmis Parlamentului pentru a fi adoptat sub forma de lege, ulterior urmind sa fie publicat integral in Monitorul Oficial.
Banca Comerciala Romana este cea mai mare din Romania si una dintre cele mai mari din Europa de Est. Pentru 2006, BCR vizeaza o cota de piata de 25-30%, dupa lansarea celui de-al treilea fond deschis de investitii- BCR Expert, potrivit vicepresedintelui executiv al bancii, Dan Bunea. De asemenea, BCR a luat in considerare si posibilitatea de a investi in instrumente ale pietei de capital internationale, existind doua posibilitati. Pe de o parte, este vorba de instrumente de tipul "actiuni", "obligatiuni", iar pe de alta parte - instrumente emise de alte fonduri, care sint listate pe piata internationala.

Erste Bank - banca medie a Europei

Erste Bank este una dintre bancile medii ale Europei are active totale in valoare de 152,7 miliarde dolari si a inregistrat, la 31 decembrie 2004, un profit net de 238,3 miliarde euro si de 335,7 miliarde euro la jumatatea anului 2005, 12,1 milioane de clienti, 2.365 de sucursale. Actionarii Erste Bank sint investitori institutionali 45,9%, Die Erste Ostereichische Spar Case Privatstiftung, 32%, Austria Versicherungsverein - 6%, investitori privati - 7%, banci de economii - 7%, angajatii bancii - 1,8%.