Comisarii Garzii Financiare Bihor au demarat mai multe actiuni de control la cluburile de noapte, restaurantele si barurile din Oradea si din judet, pentru a verifica modul in care sunt comercializate bauturile alcoolice si tigarile. Actiunile acestea vor avea loc non-stop, mai ales ca se apropie sarbatorile, iar comerciantii cauta sa se aprovizioneze din plin, constienti de faptul ca, in urmatoarea perioada, va creste consumul si, nu in ultimul rand, profitul.
Actiunea de control a fost desfasurata impreuna cu Politia, iar rezultatele sunt pe masura. Astfel, clubul de noapte SC Runner Com SRL Oradea a introdus la comercializare bauturi alcoolice netimbrate in valoare de 10 milioane de lei vechi. De asemenea, societatea nu avea casa electronica de marcat fiscala, amenzile aplicate insumand 280 de milioane de lei, cu obligatia de a-si procura intr-un timp cat mai scurt casa de marcat. La un alt club de noapte, respectiv SC Potena Exim SRL Oradea, comisarii au aplicat amenzi de 80 de milioane de lei si au confiscat marfa in valoare de 290 de milioane de lei vechi pentru ca nu s-a operat in casa de marcat marfa comercializata. "Avertizam toti detinatorii de cluburi de noapte, discoteci, baruri, restaurante ca le vom calca pragul, iar, daca ii vom gasi in neregula, le vom aplica amenzi maxime", a precizat seful GF Bihor, Calin Vesa.
Exista o practica in randul comerciantilor de tigari si bauturi alcoolice, administratori de discoteci, baruri, cluburi de noapte sau restaurante, ei cumpara marfa de la duty-free-uri la jumatate de pret (bineinteles, cu colaborarea proprietarilor de duty-free-uri) si apoi le vand la suprapret in barurile, discotecile, restaurantele sau cluburile lor. Pentru a eradica practica aceasta, comisarii bihoreni au efectuat mai multe controale la duty-free-uri, aplicand amenzi, anul acesta, in valoare de 35.000 de euro.
Comisarii au verificat 16 agenti economici comercianti de tigarete, confiscand marfa in valoare de 93 de milioane de lei si aplicand amenzi de 1,6 miliarde de lei. La o societate din Valea lui Mihai, comisarii au ridicat mai multe banderole fiscale de pe pachetele de tigari. Avand suspiciunea ca sunt false, au trimis banderolele la CN Imprimeria Nationala. Numarul de pachete confiscate a fost de 1.732, dintre care 564 nu aveau aplicate banderole. Restul pachetelor le lipseau actele de provenienta.