In pragul aderarii la Uniunea Europeana, edilii doljeni au inteles, in sfarsit, ca pentru rezolvarea problemelor comunitatii este mult mai simplu sa faca proiecte, documentatii si studii de fezabilitate prin care sa acceseze fondurile europene, decat sa stea cu mana intinsa la bugetul statului.
Cu toate ca aproximativ jumatate din cele 104 comune nu au castigat niciodata un proiect, primarii doljeni s-au trezit la realitate si au inceput sa bata la usile institutiilor doljene ca sa ceara informatii cu privire la modul in care pot sa acceseze miliardele Uniunii. Bombardati zilnic de Ununea Europeana cu informari si e-mail-uri despre programele si proiectele pentru care pot depune documentatii, primarii s-au imprietenit cu tehnologia si deschid calculatorul ca sa vada ce mai aduce nou UE. Zilnic, la CJ Dolj vin primari cu dosarele sub brat ca sa mai invete cate ceva despre accesarea fondurilor europene.
Tonul in moda depunerii de proiecte si documentatii a fost dat in aceasta vara de Ordonanta de Guvern nr. 7/2006 pentru care primarii s-au mobilizat si s-au luat chiar la intrecere. "A fost o actiune sustinuta de toti primarii. Am lucrat toata vara la proiecte si documentatii impreuna cu 63 de localitati si inca zece au depus proiecte fara ajutorul nostru. Primarii s-au luat la intrecere, s-au mobilizat si acum vin din ce in ce mai des sa intrebe de proiecte. Noi le trimitem zilnic e-mail-uri si ii bombardam cu informatii si daca ii prindem prin consiliu ii luam si le vorbim despre ce trebuie sa faca pentru a castiga proiecte si pentru a accesa fonduri", a explicat Ileana Majina, directoarea Directiei de Integrare Europeana, din cadrul CJ Dolj.
Primarii invata primii pasi spre integrare
Primarii doljeni nu au de urmat decat cativa pasi pentru a ajunge la fondurile europene. Trebuie sa identifice problemele comunitatii si sa intocmeasca o lista cu acestea, apoi trebuie sa le ierarhizeze si sa stabileasca o lista de prioritati.
Urmatorul pas este sa aloce bani din bugetul primariei pentru studii de fezabilitate, caiete de sarcini pentru licitatii si sa tina cont la intocmirea bugetului de listele cu prioritati si de problemele comunitatii. "Ideal ar fi ca, o data deschisa finantarea, sa se poata incepe si lucrarile, dar cum acest lucru nu este posibil pentru ca nu poti sa organizezi o licitatie pentru un proiect pe care inca nu l-ai castigat, primarul trebuie sa aiba toata documentatia pregatita pentru organizarea de licitatii si inceperea lucrarilor. In plus, o conditie esentiala pentru accesarea fondurilor structurale este intocmirea unei documentatii complete si realizarea unui program matur", a spus Ileana Majina.
Fiecare primar cu metoda lui de accesare
Majoritatea primarilor doljeni au intrat deja in "focul " accesarii fondurilor UE si chiar au apelat la consiliere in acest domeniu. "Am angajat un consilier care sa se ocupe numai de accesarea fondurile UE. Am prins alimentarea cu apa prin Ordonanta nr. 7 si avem in plan reabilitarea drumului din localitate si construirea unui sediu de primarie", a spus Constantin Cojocaru, primarul comunei Cotofenii din Fata.
Alti primari au ales asocierea ca mod de accesare a fondurilor. "Impreuna cu comunele Leu si Castranova am depus un proiect pentru o platforma ecologica si am facut un studiu de fezabilitate pentru canalizare", a mentionat Ionel Stanica, primarul comunei Apele Vii. Sunt si primari care au cam pierdut numarul prioritatilor si problemelor din comuna pe care le pot rezolva prin proiectele depuse. "Avem foarte multe proiecte. Am depus unul de apa si ar mai fi si obtinerea unei finatari pentru asfaltare si mai sunt si altele pe care le avem la primarie, in mapa", a spus Cornel Tudor, primarul comunei Calopar.
Cat despre primarii codasi la proiecte, Directia de Integrare Europeana din cadrul CJ Dolj a gasit leac. "In final, toate comunele se vor implica pentru ca nu vor avea incotro. Ii batem la cap si organizam intalniri periodice cu ei, le oferim asistenta si le prezentam programe pentru ca ne dorim ca 1 ianuarie 2007 sa prinda fiecare comuna cu 5-10 documentatii facute", a spus Ileana Majina. Si daca nici in al 12-lea ceas primarii ramasi in urma cu integrarea nu se vor trezi, acestia vor ajunge mai devreme sau mai tarziu la judecata comunitatii care i-a ales si pentru care nu au facut nimic.