Ziarul Financiar informeaza: Miza referendumului pentru Capitala: cine controleaza Bucurestiul controleaza Romania.
Referendumul local care va avea loc in Bucuresti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miza enorma
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a decis miercuri seara, pe 13 aprilie, ca pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucurestenii se vor pronunta daca sunt de acord sau nu cu disparitia functiilor de primar de sector alesi de cetateni si a consiliilor locale de sector.
Efectul principal al unui "da" majoritar va fi ca bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro in 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie si el de 1 mld. euro, iar puterea in Bucuresti se va concentra in mana unui om - primarul general - si a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucuresti (CGMB). In locul sectoarelor ar urma sa fie organizate mai multe departamente care doar sa administreze politicile stabilite la nivelul Primariei Generale.
Pozitiile de primar general al Capitalei si de primari de sectoare au fost dintotdeauna extrem de puternice. Traian Basescu a venit la Cotroceni din pozitia de primar general si a castigat doua mandate prezidentiale. Actualul primar general, Sorin Oprescu, ar putea fi bine pozitionat pentru Cotroceni.
Primarii de sectoare sunt puternici si ca influenta politica, si ca bani. Primarul sect. 3, Liviu Negoita (PDL), a fost la un pas de a ajunge prim-ministru, in 2009. Primarul sect. 2, Nicolai Ontanu, se afla la varful UNPR, o noua structura politica din care fac parte multi oameni plecati de la PSD, primarul sect. 1, Andrei Chiliman, este unul dintre cei mai influenti oameni din PNL. De asemenea, primarul sect. 5, Marian Vanghelie, conduce ostilitatile la Bucuresti din partea PSD, are o pozitie puternica in partid si a avut un cuvant greu de spus in ultimele alegeri pentru sefia partidului. Cristian Popescu-Piedone este prim-vicepresedinte al PC si tinteste functia de primar general din partea Uniunii Stangii Liberale, noua entitate care alatura PNL de PSD.
Toti sunt puternici in politica, dar si in cercurile de afaceri. Bucurestiul, care inseamna un buget total de venituri de 2 mld. euro anual si creeaza circa 25% din PIB-ul Romaniei, este o miza enorma pentru ca cine controleaza Bucurestiul controleaza Romania.
Bucurestenii se vor pronunta pe 19 iunie, prin vot, asupra disparitiei sau pastrarii sectoarelor ca administratii de sine statatoare (ele nu vor disparea ca unitati teritoriale) avand buget propriu si propriile reguli privind taxele si impozitele. Cele trei intrebari cheie (in total sunt sapte) la care se raspunde prin "da" sau "nu" sunt: "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?"; "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o singura administratie?"; "Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general alaturi de CGMB?".
Un vot majoritar la prima intrebare lasa lucrurile cum sunt in prezent. Dimpotriva, un vot majoritar la a doua intrebare va insemna ca, la alegerile de anul viitor, la linia de start nu se vor alinia decat candidati pentru functia de primar general si de consilieri generali. Va rezulta, in urma acestui proces, un buget unificat al Primariei generale si al primariilor de sector - 2 mld. euro, anual - care va fi gestionat de un singur primar si de un singur consiliu.
Este greu de spus care va fi rezultatul unui "da" majoritar la cea de-a treia intrebare, dar sunt doua posibilitati: ca primarii de sector si consiliile sa ramana, insa cu rol decorativ, sau aceste institutii sa dispara.
Ideea oarecum precipitata a referendumului a aparut in iarna, cand PDL (prin vocea Elenei Udrea, presedinta PDL Bucuresti) a anuntat ca va inainta Guvernului un proiect de lege de modificare a legii Capitalei prin care primarii de sector ar fi urmat sa fie alesi din randul consilierilor CGMB (sa fie un fel de adjuncti ai primarului general), iar bugetele sectoarelor, cu tot ce inseamna ele (taxe locale, impozite, sume defalcate din TVA) sa fie una cu bugetul Primariei Generale, in vreme ce gestionarea serviciilor publice ar urma sa se faca la nivel central.
Liberalii care conduc cel mai bogat sector al Bucurestiului, sector 1, cu venituri anuale de 300 mil. euro, au cerut prin vocea edilului acestui sector, Andrei Chiliman, ca, in ceea ce priveste aceasta problema, cetatenii sa se exprime prin vot. PSD li s-a alaturat, iar miercuri seara CGMB (controlat de PDL care are la Bucuresti un protocol cu PRM) a decis ca referendumul sa se desfasoare la 19 iunie. De ieri s-a intrat, practic, in campania pentru referendum intrucat legea referendumului spune ca aceasta campanie incepe in ziua in care se anunta oficial data desfasurarii lui.
In loc de o singura intrebare, majoritatea PDL a decis insa ca bucurestenii sa raspunda la sapte intrebari - ceea ce inseamna ca vor exista sapte buletine - pentru ca legea permite consultarea cetatenilor pe mai multe probleme, insa pe buletine separate. Asa cum arata intrebarile, strategia PD-L este mai mult de a crea confuzie.
Forma propusa de primarul general Sorin Oprescu, care viza o singura intrebare - "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?" - a fost respinsa de consilierii partidelor care detin majoritatea in CGMB.
In marile capitale europene cand este vorba despre conducerile administrative si, mai ales, despre gestionarea bugetului, acesta se face centralizat, dar nu peste tot. Londra, de pilda, are un singur primar, dar Parisul are 21, primarul general si 20 de primari ai arodismentelor.
Pe de alta parte, analistii apreciaza ca punerea pe tapet a desfiintarii sectoarelor capitalei, deci a reducerii cheltuielilor administrative, este un mijloc al PD-L de crea un subiect colateral favorabil opiniei publice care sa propulseze propriul candidat in competitia pentru Primaria Capitalei care se va desfasura in 2012, in conditiile in care nu se vede o competitie puternica pentru actualul primar Sorin Oprescu. Aceeasi strategie a fost folosita de presedintele Traian Basescu la alegerile prezidentiale precedente, cand a convocat un referendum pentru reducerea numarului de parlamentari chiar in ziua votului prezidential. Propunerea nu s-a dovedit decat o tema de campanie electorala. Desi cetatenii au raspuns da la referendum, iar presedintele Traian Basescu a castigat alegerile, deci a avut posibilitatea de a-si urmari obiectivul, Parlamentul a ramas la fel.

Cum sunt administrate alte capitale europene

• Parisul este impartit in 20 de arondismente, avand un primar al orasului, ajutat de 37 de adjuncti, fiecare cu insarcinarile lui (dezvoltare durabila, urbanism etc). In aceeasi vreme, fiecare dintre cele 20 de arodismente are propriul primar, ales direct de cetateni.
• Londra este divizata in 32 de "burguri" plus City-ul londonez (entitate distincta). Exista un singur primar. Burgurile raspund de serviciile comunale in zonele pe care le cuprind si sunt coordonate de Autoritatea Londrei Mari (primarul plus Adunarea Londrei, un fel de CGMB), care raspunde de serviciile municipale - politie, transporturi etc. Primarul si ceilalti membri ai Autoritatii Londrei Mari sunt alesi de cetateni.
• Varsovia este impartita in 18 districte - fiecare dintre acestea avand propriul corp administrativ. Puterea este insa in mana primarului Varsoviei care supravegheaza activitatea primarilor adjuncti ale celor 18 districte. Puterea financiara este in mana primarului si a consiliului orasului.
• Praga are 22 de sectoare, coordonate la nivel central. Primarul nu este ales direct, ci de catre Adunarea Orasului Praga (consiliul orasului) dintre membrii sai.
• Viena are 23 de cartiere, coordonate la nivel central de primar, care este si guvernator al Vienei (Viena fiind unul dintre statele federale).
• Berlinul este oras-stat (unul dintre cele 16 landuri federale). Primarul este si guvernatorul landului Berlin - Regierender Burgermeister (primar guvernator). Berlinul are 12 sectoare, fiecare cu administratia lui, care raspund insa la nivel central.

Cele sapte intrebari la care trebuie sa raspundeti prin "da" sau "nu" la referendum

• Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
• Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
• Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o singura administratie?
• Sunteti multumiti de curatenia in Bucuresti?
• Va doriti o arhitectura unitara pentru tot Bucurestiul?
• Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului din administratia Bucurestiului?
• Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general alaturi de CGMB?