Analistul politic si economic Vladimir Pasti crede ca Traian Basescu pare mai preocupat de schimbarea institutiilor politice, decat de proiecte de relansare economica. Iar scurta istorie a guvernarii conduse de PD-L denota lipsa nu doar a viziunii, dar si a interesului pentru economie. Puteti citi in continuare argumentele lui Vladimir Pasti.
"Pietele de capital sunt cele mai sensibile termometre ale vietii politice. Ignorarea semnalelor transmise de acestea de catre castigatorii alegerilor prezidentiale ar putea implica preturi mari atat pentru Romania, cat si pentru castigatori.
In toamna lui 2008, presedintele Traian Basescu a ignorat avertismentul transmis de agentiile internationale care, in numai cateva saptamani, au degradat ratingul Romaniei pe piata internationala de la "recomandabil pentru investitii" la "riscant pentru investitii". Atunci, specialisti si politicieni romani deopotriva au acuzat agentiile de rating atat de incompetenta - tocmai esuasera in previzionarea marii crize financiare mondiale -, cat si de rea-vointa fata de Romania. Ceea ce au ignorat nepermis a fost influenta reala pe care acestea o aveau fata de investitorii potentiali in putin cunoscuta si instabila combinatie de politica si economie din Romania.
Acum, imediat dupa anuntarea castigarii alegerilor de catre Traian Basescu, indicatorii de pe piata financiara internationala referitori la Romania au inregistrat o scadere de aproape 8%. Este un semnal negativ, care trebuie luat foarte serios in calcul. El poate fi mai important chiar decat zvonurile despre amanarea celei de a treia transe a imprumutului FMI. Caci, daca lipsa banilor de la FMI poate periclita, in cazul unui guvern cu o gestiune financiara confuza, plata pensiilor si a salariilor bugetarilor, inrautatirea pozitiei financiare internationale a tarii poate periclita intreaga economie si, in consecinta, intreaga societate, cu politicieni cu tot. Noua conducere politica a Romaniei - cea care se construieste in aceste zile pe coridoarele de la Cotroceni si din Parlament - ar trebui sa fie foarte atenta la aceste semnale si la semnificatia lor daca doreste sa isi termine in bune conditii mandatul.
Caci soarta Romaniei in urmatorii ani este strict dependenta de aporturile de capital din strainatate. Iar ele sunt strict dependente de oferta politica. La randul ei, oferta politica are cel putin trei componente majore.
Cea mai importanta este existenta unui proiect national de dezvoltare, ceea ce pentru investitori inseamna politici publice ferme de investitii guvernamentale si stabilitate legislativa fata de domenii clar definite ale economiei. Pot fi oricare, de la constructii sau turism la automobile sau energie. Dar trebuie sa existe si, deocamdata, ele nu exista.
A doua componenta este stabilitatea conducerii politice si administrative. Investitorii au nevoie de parteneri stabili atat in guvernarea centrala, cat si in administratie si in guvernarea locala. Iar a treia conditie este transparenta. Toate acestea depind de modul in care Traian Basescu rezolva ecuatia politica a noii guvernari. De capacitatea sa de a construi o noua majoritate parlamentara transparenta si stabila, nu bazata pe voturi obtinute ocult pentru investirea guvernului.
Dar simpla investire nu este suficienta. Mai este necesara si unificarea vointei acestei noi majoritati parlamentare in jurul unor proiecte economice, de asemenea clare, stabile si transparente. In situatia in care orice initiativa guvernamentala risca sa fie distorsionata sau respinsa, fie de Parlament, fie de Curtea Constitutionala, fie de alte instante, niciun investitor nu-si va risca banii in Romania. Nici macar cei romani. Nici macar clientii puterii. Dar, deocamdata, Traian Basescu pare mai preocupat de schimbarea institutiilor politice, decat de proiecte de relansare economica. Iar scurta istorie a guvernarii conduse de PD-L (guvernul Boc), cu uriasa discrepanta dintre declaratii, pe de o parte, si dintre cei 40 de km de autostrada, programul "Prima Casa" si gestionarea creditelor externe, pe de alta parte, este cel mai bun argument in favoarea lipsei nu doar a viziunii, dar si a interesului pentru economie.
Viitorul tarii depinde, deci, de modul in care Traian Basescu rezolva criza politica. Daca va construi noua guvernare in jurul unui program despre cum se distribuie puterea intre partide, institutii ale statului, clienti politici si prieteni personali, Romania va trebui sa traiasca din propaganda. Daca reuseste sa o construiasca in jurul unui program de dezvoltare, iar acesta este si realist si bine gestionat, s-ar putea sa avem o sansa de relansare. Decizia care i-a fost incredintata prin mecanismul alegerilor este atat de mare, de grava si de noua, incat nici el, nici cei din jurul sau nu par pregatiti sa ii faca fata. Noua nu ne ramane decat sa speram ca va alege alternativa corecta."
Vladimir Pasti (n. 1951) este un sociolog si politolog roman, specializat in studierea evolutiilor politice si sociale ale tranzitiei romanesti. Este autorul a mai multor studii si carti care analizeaza tranzitia romaneasca postdecembrista. Doctor in stiinte politice, Vladimir Pasti preda la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti.