Presedintia a inceput ieri o campanie de informare a romanilor cu privire la costurile integrarii si la solidaritatea necesara acestui proces. Intr-un discurs de-a dreptul exploziv, presedintele Basescu a incercat sa deschida ochii fiecarui roman si sa-l puna fata in fata cu sacrificiile presupuse de aderarea la UE.

Basescu i-a ironizat pe romanii care au o abordare simplista asupra procesului de integrare avertizandu-i ca daca vor continua “trebuie sa uite de 1 ianuarie 2007“. “Va fi foarte usor sa nu acceptam restructurari, sa nu acceptam limitari in fondul de salarii, sa nu acceptam raporturi de eficacitate intre costurile cu forta de munca si productia realizata, sa nu acceptam nimic din ceea ce inseamna modalitati de a ne masura performanta. Va fi foarte usor sa fim cu sutele de mii in strada si sa spunem ca nu vrem sa existe o modalitate de ajustare a costurilor in mana patronatelor. Noi vrem sa fim vesnici, sa avem locul de munca garantat, indiferent cat de prost i-ar merge patronului, ca trebuie sa vina statul sa-l sprijine,“ a spus ieri seful statului. Presedintele a dat totodata asigurari ca nu vom trai mai greu in 2005 decat in 2004. Pe de alta parte, el a precizat ca un cost al integrarii este reprezentat de scumpirile la energie care vor fi facute in perioada urmatoare. De altfel, Basescu a afirmat ca in nici un caz Uniunea nu va lua decizia politica de a ne integra fara ca sa fim pregatiti si tocmai de aceea pana la 1 ianuarie 2007 trebuie sa facem din Romania o tara performanta capabila sa reziste socului integrarii.

Basescu le cere exportatorilor competitivitate

In ceea ce priveste pozitia adoptata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fata de cerintele exportatorilor referitoare la stabilizarea cursului de schimb, Basescu a dat dreptate Bancii centrale. El a afirmat ca aprecierea leului obliga mediul de afaceri sa isi ajusteze costurile pentru a deveni mai competitiv. “Leul are valoarea lui de piata si, prin jocul BNR, nu mai putem subventiona la nesfarsit lipsa de competitivitate“, a mentionat presedintele. In opinia lui, nimeni nu va mai putea sa ceara BNR sa faca “un joc inflationist“, pentru ca Romania sa aiba exporturi mai bune.

Scheele: “Firmele romanesti au intarzieri in pregatirile de aderare“

La randul sau, seful Delegatiei Comisiei Europene (DCE) la Bucuresti, Jonathan Scheele, a criticat si el gradul de pregatire a firmelor romanesti pentru aderarea din 2007. El a spus ca, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, doar 12% dintre companiile de la noi au realizat o estimare privind costurile adaptarii la UE. Scheele a precizat ca firmele mici si cele care produc pentru piata autohtona sunt cel mai putin pregatite pentru aderare.
Majoritatea directivelor europene privind intreprinderile nu sunt aplicate in Romania iar “timpul trece, ceasul ticaie“, a aratat oficialul european, amintind legislatia privind siguranta si certificarea produselor, protectia consumatorului, regulile concurentei sau politicile de mediu. Companiile ar trebui sa aiba initiativa sa caute si sa obtina informatii privind aquisul comunitar pe care trebuie sa-l aplice din 2007, a mai afirmat el.