Peste 44,5 milioane de lei vor primi patronii firmelor mici care au inceput de ieri sa-si depuna proiectele la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMM). Banii provin din fonduri UE si sunt administrati prin programul national multianual de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi. Programul mai sprijina si investitiile de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii.
Acesti bani nu ajung insa decat pentru 254 de persoane juridice, daca acestea ar solicita contravaloare ajutorului financiar nerambursabil (AFN) maxim, adica 50.000 de euro. Ori din prima zi, s-au strans la portile institutiei aproximativ 600 de persoane. ßi asta din cauza ca banii se acorda pe principiul "primul venit, primul servit".
Dar exista si patroni care nu s-au trezit cu noaptea-n cap doar ca sa prinda un loc fruntas la rand. Spre exemplu un patron al unei firme de constructii din Calarasi sosise la sediul agentiei in jur de ora 15.30, cand coada deja se evaporase. Desi numeroase persoane si-au depus dosarul inaintea sa, omul de afaceri din Calarasi spera sa obtina acel grant de maximum 50.000 de euro. Asta pentru ca, sustine el, nu toti dinntre cei care au fost inainte au avut si proiectele in regula. Increzator in afacerea proprie si proiect, el se asteapta sa obtina banii necesari cumpararii de utilaje pentru realizare de beton si agregate din beton.
Pentru microintreprinderi, valoarea maxima a grantului AFN-ului nu depaseste 10.000 de euro. Dosare se mai pot depune pana la 25 august, dar exista putine sanse ca pentru acestea sa mai exista bani.
Mai trebuie spus ca valoarea grantului acopera 60% din valoarea proiectului. 15% trebuie sa fie aportul firmei, in timp ce restul de 25% se acorda printr-un imprumut bancar.