Imprumuturile externe si interne ale Primariei Craiova in 2009 sunt estimate la 35 de milioane de lei, dintre care aproape 33 de milioane de lei sunt "externele" din Banca Europeana de Investitii.

Primaria vrea sa traga in acest an peste 17 milioane de lei dintr-un imprumut BEI pentru plata lucrarilor de la statia de epurare Facai, unde firma turceasca System Yapi lucreaza cu jumatate din personalul necesar. Potrivit directorului economic al primariei, Nicolae Pascu, suma este parte din cota de finantare a proiectului ISPA, de 25%, care trebuie suportata de Primaria Craiova, restul provenind din fonduri nerambursabile europene. "Suma a fost stabilita in funtie de solicitarile responsabililor obiectivului. Nu putem trage mai putin, dar nici mai mult, pentru ca platim dobanzi la aceasta suma", a spus directorul Pascu. Potrivit autoritatilor din Craiova, abia 36% din lucrarile la statia de epurare au fost executate, insa turcii sustin ca vor termina statia inainte de termen - august 2010. "Am fost asigurati ca nu vor mai fi intarzieri si ca lucrarile se vor derula rapid odata cu sosirea muncitorilor. Din ultima discutie pe care am avut-o cu directorul Yapi Romania am inteles ca ei asteapta ultimul aviz de la Ministerul Finantelor pentru intrarea contingentului in tara", a declarat ieri viceprimarul craiovean Teodor Sas. Amplasamentul statiei de epurare i-a fost predat primului constructor, Termomeccanica Ecologia Spa, din Italia, in august 2003, insa in patru ani investitia a fost dusa pana la 19%. In 2007, contractul a fost reziliat si s-a organizat o noua licitatie, castigata de System Yapi.

33 de milioane, bugetul creditelor

In total, Primaria Craiova trage in 2009 peste 32 de milioane de lei din imprumutul BEI pentru cofinantarea lucrarilor de protectie a mediului. Pe langa cele 17 milioane de lei, alte 8,7 milioane de lei au fost solicitate pentru plata lucrarilor la reteaua de canalizare si 6,5 milioane de lei pentru construirea unor retele de alimentare cu apa potabila, dupa cum reiese din bugetul imprumuturilor externe al Primariei Craiova pe 2009.