Fondurile de care vor beneficia in acest an producatorii galateni nu mai pot fi comparate cu cele din anii precedenti pentru ca nu mai exista practic termen de comparatie.

Nu mai discutam de milioane de lei, ci pur si simplu de mii sau zeci de mii de euro. Statul roman, prin Ministerul Agriculturii, a majorat substantial sprijinul financiar acordat agricultorilor, ajungindu-se ca in 2006 acestia sa beneficieze de pina la 216 euro/ ha in cazul infiintarii unor culturi precum sfecla de zahar, soia, hamei, orez, tutun, in sau cinepa.

Cele mai mari fonduri vin insa de la Comunitatea Europeana, care se axeaza in special pe dezvoltarea fermelor si asociatiilor de producatori. In premiera fermele de semi-subzistenta vor beneficia in urmatorii trei ani de cite 1.500 de euro, singura conditie fiind ca proprietarii sa vina cu citeva idei privind modernizarea acestora.

Situatia se schimba radical in cazul exploatatiilor agricole, care pot primi 70.000 de euro pentru proiectele viabile de modernizare. De departe cele mai avantajate in ceea ce priveste finantarea europeana vor fi grupurile de producatori, care primesc nici mai mult, nici mai putin de 250.000 euro pentru fiecare proiect ce priveste comasarea unui grup cit mai mare de agricultori.

Cele mai puternice grupuri de producatori din zona limitrofa Galatiului si din Tecuci au demarat deja mai multe actiuni de acest gen pentru a putea beneficia cit mai repede de fondurile comunitare.