Programul pentru informarea si educarea comerciantilor, emis prin Ordinul nr. 56/2006 al presedintelui Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie, a devenit operational. Obiectivul Programului il constituie sprijinirea agentilor economici, persoane fizice sau juridice autorizate, care desfasoara activitati de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Bugetul alocat in acest scop pentru anul 2006 este de 1,2 milioane de lei noi.
Beneficiarii eligibili sunt agentii economici care indeplinesc, cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele criterii de eligibilitate: persoane juridice (societati comerciale/societati cooperative) si persoane fizice/asociatii familiale autorizate, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata, activitati prevazute in Anexa nr. 3 la Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, aprobata prin Legea nr. 650/2002; nu sunt in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii; realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro, conform ultimei situatii financiare aprobate (prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans); au numarul mediu scriptic anual de personal de la minimum 1 pana la 249 (inclusiv); au capital social integral privat, au sediu, sunt inregistrate si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei; au cel putin 1 an de la infiintare la data depunerii solicitarii acordului de principiu pentru finantare; si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata a taxelor si impozitelor catre bugetul general consolidat; si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata a taxelor si impozitelor catre bugetele locale.
Categorii de activitati eligibile
Societatile comerciale care, in ultimii 3 ani, au beneficiat de ajutoare de stat in valoare totala de 400.000 de lei, cumulat, nu beneficiaza de prevederile acestui program. Alocatia financiara nerambursabila se acorda pentru urmatoarele categorii de activitati eligibile: participarea la cursuri de instruire pentru formare/calificare profesionala; participarea la cursuri privind notiuni fundamentale de igiena pentru comercianti, necesare in activitatile de comercializare a produselor alimentare; participarea la cursuri de specializare/perfectionare profesionala a comerciantilor pentru dobandirea de competente profesionale suplimentare; aprofundarea cunostintelor de specialitate: metode moderne de conducere a societatilor comerciale si a unitatilor cu amanuntul si/sau cu ridicata; tehnici moderne de vanzare cu amanuntul si/sau cu ridicata a marfurilor; tehnici moderne de servire a clientilor; managementul unitatilor comerciale; managementul calitatii marfurilor si alte cursuri cu tematici adecvate; achizitionarea de calculatoare (tip PC, inclusiv sisteme portabile, format din unitate centrala, monitor, imprimanta, licenta sistemului de operare) pentru facilitarea accesului comerciantilor la informare; realizarea unui site pe internet, pentru prezentarea activitatii comerciantului si a produselor comercializate de acesta; site-ul trebuie sa fie nou, nu modificat/dezvoltat/imbunatatit si sa fie vizibil pe internet la data cererii eliberarii AFN etc.
Orice angajat al beneficiarului eligibil poate participa la cel mult doua cursuri in cadrul acestui program, in anul bugetar in curs. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile se acorda beneficiarilor eligibili selectati si este egala cu echivalentul a 90% din valoarea fiecarei cheltuieli eligibile efectuate (exclusiv TVA).