Persoanele fizice vor putea sa obtina certificatul de cazier fiscal in maximum doua zile lucratoare, contra unei taxe de urgenta de 100 de lei noi.
Guvernul a aprobat, miercuri, un act normativ care scurteaza acest termen, care ajungea la maximum cinci zile lucratoare. De asemenea, asociatiile familiale si persoanele fizice nu vor mai fi obligate sa prezinte certificatul de cazier fiscal cand solicita inregistrarea in Registrul Comertului, intrucat informatiile inscrise in cazierul fiscal vor fi transmise electronic de Ministerul Finantelor.
Pentru eliberarea certificatului de cazier fiscal in regim normal, precum si pentru transmiterea electronica a informatiilor din cazierul fiscal se va percepe o taxa de 5 lei noi.
Instantele judecatoresti si celelalte organe competente sa constate faptele care se inscriu in cazierul fiscal si sa aplice sanctiuni sunt obligate, conform noilor prevederi, sa transmita organului fiscal competent in gestionarea cazierului fiscal toate deciziile ramase definitive si irevocabile referitoare la sanctionarea faptelor care se inscriu in cazierul fiscal.
In cazierul fiscal se tine evidenta contribuabililor, persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatiilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice, care au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara.