Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va finanta un program prin care li se acorda fonduri nerambursabile intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, in limita sumei de 10.000 de euro.
Banii se acorda pentru asigurarea resurselor financiare destinate derularii proiectelor de consultanta pentru dezvoltare. Programul poarta numele de Business Advisory Services (BAS) si cuprinde o serie de conditii impuse firmelor pentru a deveni eligibile.
IMM-urile care vor fi finantate de catre BERD trebuie sa fie private, cu capital majoritar romanesc, active de cel putin doi ani si care demonstreaza ca doresc sa aplice recomandarile proiectului de consultanta. Nu vor fi declarate eligibile firmele din sectoarele bancar, militar, jocuri de noroc sau tutun.
Proiectele BAS dureaza, in medie, patru luni. Valoarea totala a programului este de 2,2 milioane de euro si reprezinta donatii ale Ministerului Federal de Finante al Austriei. Din aceasta suma, 1,6 milioane de euro reprezinta valoarea granturilor, restul banilor fiind destinati functionarii Biroului BAS din Romania.
Fondurile BAS acopera 50% din costul total al proiectului, dar pana la valoarea de 10.000 de euro. (S.N.)