Reabilitarea retelei de apa si canalizare cu ajutorul finantarii ISPA, unul dintre proiectele importante pentru municipiul Galati care ar fi trebuit sa inceapa inca de anul trecut, va primi unda verde in urmatoarea perioada.

Executarea lucrarilor a fost impiedicata de problemele aparute in privinta pretului, castigatorul licitatiei, respectiv consortiul alcatuit din firma portugheza Suarez si societatea Vega a€˜93 SA, neajungand la un acord cu reprezentantii Uniunii Europene, finantatorii proiectului. Astfel, pentru reabilitarea retelei de apa si canalizare Uniunea Europeana urma sa acorde din fonduri ISPA o finantare de 60 de milioane de euro, in timp ce contributia Consiliului Local a fost stabilita la 20 de milioane de euro, suma care va fi asigurata prin contractarea unui imprumut.

Desi castigatorul licitatiei a fost desemnat inca de acum cateva luni, contractul nu a putut fi incheiat din cauza unei diferente de cost suplimentar a lucrarilor, in valoare de circa 19 milioane de euro, pentru care nu s-a gasit sursa de finantare. "Contractul va fi incheiat in maxim 2 saptamani, iar lucrarile de reabilitare a retelei de apa si canalizare vor incepe efectiv in primavara. Din cate am inteles, suma de 19 milioane de euro va fi platita de Guvern, urmand sa se emita un act normativ in acest sens. Nu este singurul caz unde se vor achita costurile suplimentare din bugetul de stat, mai existand si alte orase unde se va proceda la fel", ne-a declarat directorul general al Apaterm, Marin Costel.

Potrivit aceleiasi surse, din fondurile respective vor fi reabilitate 14,5 kilometri de retele de apa si canalizare si urmeaza sa se faca si o serie de alte lucrari de modernizare.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta anul trecut, primarul Dumitru Nicolae declara ca prima strada care va intra in focul reabilitarilor din fonduri ISPA este Traian. Ramane de vazut cand vor incepe efectiv lucrarile si daca acestea vor fi finalizate in termenele impuse de Uniunea Europeana, perioada fiind de 2 ani potrivit declaratiei facute in urma cu cateva saptamani de primarul Dumitru Nicolae.