Anticamera adoptarii euro, respectiv etapa ERM II, le va permite bancherilor sa acorde credite cu dobanzi fixe pe termen lung. Si asta pentru ca pana in 2012, cand vom intra in aceasta faza, variatiile preturilor, a cursului de schimb euro-leu si rata dobanzii pe termen lung se vor reduce. Mai mult, daca aceste variatii vor fi mai mici decat nivelurile prognozate, guvernatorul bancii centrale sustine ca vom putea adopta euro chiar mai devreme de 2014.

Trecerea la moneda europeana presupune par-curgerea initiala a unei etape de cel putin doi ani, numita, European Exchange Rate Mechanism (ERM II). In aceasta faza se va folosi inca leul ca moneda nationala, dar cursul de schimb in raport cu euro va fi unul cu variatii foarte mici.
Pentru a intra in faza ERM II, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala si reala. "Unul dintre criteriile importante de convergenta nominala este axat pe rata dobanzii nominale pe termen lung. Acest criteriu nu se poate atinge fara o piata primara si respectiv secundara dezvoltata a titlurilor de stat, moment in care curbele de randament pe termen lung vor fi repere incontestabile pentru piata. In aceste conditii, sistemul bancar va putea construi produse de economisire si creditare cu dobanzi fixe si maturitati medii/lungi", ne-a declarat Lucian Claudiu Anghel, economist-sef la Banca Comerciala Romana (BCR). Lucian Anghel ne-a explicat ca rata dobanzii nominale pe termen lung "nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de doua puncte procentuale media ratei dobanzii in primele trei state membre cu cele mai bune performante in domeniul stabilitatii preturilor. In prezent, acest palier se situeaza la circa 6,2% pentru obligatiunile pe termen lung, Romania avand de recuperat peste un punct procentual pentru incadrarea in acest plafon. Prin urmare, o reducere a ratelor de dobanda in Romania, care deja s-a conturat in acest an, este necesara pentru atingerea criteriilor de convergenta nominala".

Inflatie sub 3%

Convergenta nominala mai presupune un nivel scazut al inflatiei. Managerul Departamentului de Analiza al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, crede ca "va fi foarte greu ca BNR sa reduca inflatia medie anuala sub 3% (criteriul de la Maastricht referitor la inflatie a fost de 2,9% in 2006)". Cu toate acestea, inflatia medie prognozata de Banca Nationala a Romaniei pentru acest an este de 4%, fata de 6,56% anul trecut, iar nivelul anticipat pentru sfarsitul anului se situeaza in jurul a 3,7-3,8%. In privinta cursului de schimb valutar, variatia cotatiilor euro-leu nu trebuie sa depaseasca in plus sau in minus 15% in ultimii doi ani inaintea intrarii in ERM II. Economistul-sef al BCR atrage atentia ca, "in conditiile in care leul trebuie sa se incadreze intr-un culoar de variatie stabilit, orice tranzactie valutara majora - precum o privatizare importanta - va determina o fluctuatie suplimentara a cursului RON in raport cu EUR, ceea ce va ingreuna controlul stabilitatii leului in cadrul etapei pre-euro.

Cresterea puterii de cumparare

Criteriile de convergenta reala includ nivelul productivitatii si cresterile salariale. Ionut Dumitru considera ca din prisma convergentei reale Romania are foarte mult de recuperat mai ales din perspectiva indicatorului PIB/ locuitor. Lucian Anghel arata ca prin intrarea in ERM II se presupune ca Romania deja a parcurs o mare parte a procesul de convergenta reala, mult mai importanta decat cea nominala stipulata in Tratat, iar convergenta reala presupune inclusiv aducerea puterii de cumparare a romanilor cat mai aproape de nivelul mediu european.
Polonezii si ungurii nu se grabesc sa adopte euro
"Mai mute state au amanat datele stabilite initial pentru adoptarea euro, iar unele tari precum Polonia si Ungaria nu au fixat clar astfel de obiective, desi acordul de aderare prevede in cazul celor zece state care s-au integrat in 2004 obligativitatea trecerii la euro", a mai spus economistul-sef al BCR. "In acest context, putem semnala faptul ca Romania ar putea constitui o exceptie pozitiva prin asumarea unui calendar si respectarea termenelor acestuia, respectiv orizontul 2012-2014", a adaugat Anghel.