Executivul a decis in ultima sa sedinta, prin ordonanta de urgenta, diminuarea contributiei bancilor la Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar (FGDB), se arata intr-un comunicat al institutiei. Astfel, cotele contributiei anuale scad de la 0,4% la 0,2% in acest an si de la 0,3% la 0,1% in 2007.
Actul normativ mai prevede ca resursele financiare necesare FGDB vor fi completate prin linii de credit stand-by acordate anual Fondului de catre institutiile de credit participante. Pentru acest an, suma totala a liniilor de credit stand-by va reprezenta echivalentul in lei a 150 de milioane de euro.
Tot pentru anul in curs, institutiile de credit pentru care Fondul a stabilit si a comunicat deja aplicarea de contributii anuale majorate vor plati o cota a contributiei anuale de 0,25%.
Incepand cu 2008, atat cota contributiei anuale, cat si volumul total al liniilor de credit stand-by vor fi stabilite de catre Fond, cu aprobarea BNR, pentru fiecare an de plata. Cota nu va fi mai mare de 0,5% si va fi comunicata institutiilor de credit pana la sfarsitul lunii februarie a anului de plata. (Simona Dobre)