La pomul laudat sa nu te duci cu sacul, spune o vorba din batrani care se potriveste relatiei dintre bancile comerciale si unii dintre clientii lor. Desi promoveaza cu agresivitate produse bancare de creditare cu dobanzi din ce in ce mai mici, bancile nu reusesc sa-si multumeasca clientii cu venituri mici care vor sa contracteze imprumuturi de nevoi personale. Invadat pe toate canalele media, pe strada sau in autobuz de dobanzi atragatoare si oferte tentante, omul simplu cu salariu modest a ajuns sa creada ca isi poate cumpara in sfarsit lucrurile la care a visat o viata. Sperantele i se naruie imediat ce intra in sediul unei banci. Aici afla ca, de fapt, veniturile sale nu ii permit sa imprumute decat o mica parte din suma de care avea nevoie.
Pentru ca in aceasta situatie se gasesc milioane de romani si zeci de mii de persoane din Oltenia, Gazeta de Sud a incercat sa afle ce sume poate imprumuta de la principalele banci un salariat cu venituri lunare de 500 de lei. Asa am descoperit ca respectivul salariat va obtine un credit de cel mult 110 milioane de lei, semn ca bancile raman deocamdata apanajul celor cu venituri peste medie, oricat s-ar stradui acestea sa para ca se adreseaza tuturor categoriilor sociale. O schimbare in bine ar putea aparea peste cativa ani, cand vor scadea dobanzile bancare si vor creste salariile.
Banca Comerciala Romana iti ofera aproximativ 90 de milioane de lei vechi pe o perioada de zece ani daca vrei un credit de nevoi personale si ai salariul net de 500 de lei. Rata lunara este 1,5 milioane, iar dobanzile sunt 9,9% dobanda fixa in primele trei luni, apoi 12,1% semestrial. Dobanda anuala efectiva este aproximativ 17%. Suma imprumutata se poate dubla cu ajutorul unui codebitor, unul dintre membrii familiei. Analiza dosarului de credit te mai costa 500.000 de lei vechi. Comisionul de acordare se aplica o singura data si este de 0,95%. Lunar se aplica la sold un comision de risc de 0,20% si un comision de administrare de 0,05% din valoarea initiala a creditului acordat.
 
Oferta BRD Groupe Societe Generale iti permite ca si codebitor la creditul de nevoi personale orice persoana ruda pana la gradul IV, care sa locuiasca la aceeasi adresa. Un credit BRD pe o perioada de zece ani la un venit net de 500 de lei se ridica la valoarea de 7.400 de lei. Dobanda este 14,9%, iar DAE ajunge la 20%. Rata lunara de 1.490.000 de lei vechi include comisionul de gestiune a creditului de 0,3%, prima lunara de asigurare 0,085%, precum si comisionul de cont curent de 0,5 euro. Intocmirea dosarului presupune un comision de 1.850.000 in cazul sumei imprumutate de 7.400 de lei, insa comisionul de intocmire dosar nu poate fi mai mic de 2,5%. Pentru un credit pe o perioada mai mica dobanda scade. Spre exemplu, la un credit pe patru ani dobanda este 8,9%, iar DAE aproximativ 14%, dar este necesar un venit net mai mare. O vechime de minimum trei luni la locul de munca este una dintre conditiile de eligibilitate, insa, conform consultantilor BRD, este de preferat o vechime de cel putin sase-sapte luni pentru a nu intampina probleme la acordarea creditului.
La Raiffeisen Bank, cu un venit net de 500 de lei poti lua un credit de 1.650 de euro pe o perioada de patru ani, echivalentul a 56 de milioane de lei vechi. Dobanda este 11,9%, iar DAE aproximativ 17%.Totul depinde de salariu, dupa cum spune consultantul bancar. Comisionul de administrare de cont anual este de 3% la suma ramasa, iar banca mai aplica si un comision de risc valutar de 2%.
Rata lunara ar fi in acest caz de 43 de euro, echivalentul a 137 de lei. Plafonul maxim pentru acest tip de credit de nevoi personale este 10.000 de euro, insa, pentru aceasta suma, este necesar un salariu net de aproximativ 17 milioane de lei vechi. La ridicarea in numerar a imprumutului comisionul perceput este de 0,5%.
La acelasi salariu net Bancpost iti ofera un credit mai mare, de 110 milioane de lei vechi, insa perioada de creditare este de zece ani, DAE fiind de 20,66%. In primele trei luni dobanda bancii este fixa, 9,95%. Pentru credite pe o perioada intre unu si cinci ani, dobanda este 13,95%, variabila, iar pentru credite pe o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani, dobanda este 14,95%.
La un imprumut de 110 milioane de lei vechi, rata cuprinde numai dobanda si comisionul de administrare, ridicandu-se la valoarea de 1.242.000 de lei vechi. Dupa primele trei luni, rata lunara efectiva este 212 lei. Comisioanele Bancpost sunt cel de acordare, de 2,5%, si de retragere numerar, 0,6 procente, in cazul nostru 64,35 lei. Dupa ce se aproba creditul, intervin si alte cheltuieli, si anume un comision de deschidere de cont de 50.000 de lei vechi. Alti 50.000 de lei vechi trebuie depusi in cont. Comisionul de administrare se aplica lunar si se ridica la valoarea de 35.000 de lei vechi. Banii pe care ii iei sunt 106.600.000 de lei vechi, iar rata lunara va fi de aproximativ 2.150.000.
La credit OTP Bank trebuie sa ai o vechime in munca neintrerupta de minimum un an si cel putin trei luni vechime la actualul loc de munca. Salariul net minim cu care sa poti accesa orice fel de credit este de 350 de lei, iar la un venit net de 500 de lei valoarea creditului de nevoi personale se ridica la 8.300 de lei, pe o perioada maxima de sapte ani, cu o rata lunara de 150 de lei. Dobanda practicata de banca este 12,5%, cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 15,56%. Dobanda anuala efectiva reprezinta pretul real al unui credit continand toate cheltuielile cu dobanda, taxele si comisioanele aferente pe toata durata imprumutului. Banca practica si un comision de ridicare de 5,9%, care se aplica la suma imprumutata, iar consultantul OTP Babnk iti spune ca primesti in numerar aproximativ 77 de milioane de lei vechi in acest caz. Alt comision perceput de banca este cel de acordare, iar in momentul in care ridici banii mai platesti un comision de ridicare de 0,5%. Pentru cardul gratuit, acordat de banca si aferent contului, comisionul este mai mic, de 0,2%. In situatia rambursarii anticipate a imprumutului, comisionul practicat de OTP Bank este de 2,5%.
Acelasi comision de rambursare anticipata, de 2,5 procente, este valabil si in cazul Bancii Piraeus. Conform grilei de creditare Piraeus Bank, la un venit net de 500 de lei te incadrezi pentru un credit de 8.400 lei pe o perioada de cinci ani. Rata lunara este 200 de lei, cu DAE de 15,7%. Comisionul de acordare al bancii este 5%, valoarea corespondenta retragandu-se din suma imprumutata. La ridicarea in numerar a banilor se mai percepe un comision de 0,5%.
Pare cel mai simplu sa faci credit la Banca Romaneasca. Aici consultantul bancar spune ca, la salariul net in cauza, poti imprumuta 98 de milioane de lei vechi, cu o dobanda de zece la suta si DAE de 16%. Banca percepe un comision de 0,5% la ridicare. Portalul financiar finzoom.ro arata la creditul de consum Banca Romaneasca - Un credit cu 10 pe linie - RON ca sunt eligibile persoane cu varsta cuprinsa intre 24 si 70 de ani, incluzand perioada creditului, cu un venit minim lunar de 150 de euro.
Scadenta se face prin rate egale, iar la costuri intra comisionul de administrare lunar de 0,3% din valoarea initiala a imprumutului acordat. Comisionul de rambursare anticipata este de 4% si in cazul in care intarzii la plata, comisionul bancii este 11,5%.
Cu un venit net mai mic de 200 de euro nu poti accesa nici un tip de credit Volksbank. Conform finzoom.ro, creditul de nevoi personale la aceasta banca are dobanda de 11,9% si DAE de 21,1% la imprumuturile in lei pentru o suma de 100 de milioane de lei vechi si 9% dobanda, respectiv DAE de 16,42% la un credit de 3.000 de euro. Ca si codebitor poate fi sotia, atata timp cat nu lucreaza la Electroputere Craiova, MAT SA ori Avioane Craiova, conditie de altfel valabila pentru oricine doreste un credit Volksbank. Aceasta conditie este pusa pe seama situatiei financiare delicate si a datoriilor mari pe care aceste societati comerciale le au la bugetul de stat. "La noi conteaza foarte mult angajatorul", a explicat consultantul bancar.
De la Banca Transilvania, in schimb, poti imprumuta 70 de milioane de lei vechi pe o perioada de zece ani, cu o dobanda de 14%. Dobanda anuala efectiva este de 16,97%. In cazul acesta, rata este de 116 lei, iar banca percepe un comision de 4.900.000 de lei vechi, repartizat pe toata durata creditului. La ridicarea banilor primesti gratuit un card bancar, iar daca faci retragerea prin automatele bancii nu se percepe taxa ori comision de ridicare.
O vechime mult mai mare, de trei ani pe cartea de munca, este conditia de eligibililate la ING Bank. La creditul de nevoi personale banca percepe o dobanda de 13%, iar DAE este de 15,5%. Pentru a face un credit mai este necesara o taxa de analiza dosar de 75 de lei, bani pe care trebuie sa ii ai in cont atunci cand aplici. Dupa acordare, banca iti opreste 2% din valoarea creditului si mai platesti o taxa de inregistrare la arhiva electronica de 66 de lei. Asigurarea necesara unui credit mai inseamna 50.000 de lei vechi lunar, iar la sfarsitul perioadei de rambursare trebuie sa mai platesti o taxa de stergere din arhiva electronica daca nu vrei sa figurezi in continuare cu credit.