La doar o saptamana dupa ce au adoptat noile masuri de "relaxare" a creditelor ipotecare, multe institutii bancare nu mai accepta drept garantii la imprumuturile cu ipoteca terenurile de nici un fel. Altele nu accepta apartamentele vechi sau ofera foarte putini bani pentru acestea.

Desi noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar fi trebuit sa relaxeze creditele ipotecare, in realitate, bancile au strans si mai mult cureaua. Si asta cu toate ca respectivele institutii de creditare au cerut BNR sa dea o mai mare libertate la imprumuturile ipotecare, pentru a debloca si piata imobiliara, in acelasi timp.

Terenurile, excluse de la finantare

Bancile nu mai accepta ca potentialii clienti sa ia credit ipotecar si sa garanteze cu terenul. Pe o piata imobiliara in deriva, bancile nu au garantia ca mai pot vinde terenul si sa-si recupereze banii in cazul in care clientul nu mai poate achita creditul. Este, in principal, o masura de siguranta pentru institutiile de credit. Unele banci au exclus doar terenurile extravilane, din cauza ca fluctuatiile de preturi foarte mari fac imposibila determinarea valorii reale a acestor categorii de terenuri. "BCR nu mai accepta ca garantii terenurile extravilane nici la creditele ipotecare, nici la cele de nevoi personale garantate cu ipoteca. Presupun ca nemaifiind tranzactii pe piata imobiliara nu se mai pot stabili exact preturile reale, valoarea reala. Alte banci au exclus definitiv terenurile din randul garantiilor la creditele ipotecare din acelasi considerent: piata imobiliara blocata de lipsa tranzactiilor, instabilitatea preturilor etc. "Nu acceptam nici un  fel de teren ca garantie la creditele ipotecare si nici la cele de nevoi personale. Preturile la terenuri au fost foarte umflate, iar acum au scazut mult. Bancile se tem de o devalorizare foarte mare a terenurilor. În plus, exista foarte multe la vanzare si nu le cumpara nimeni", a spus un oficial din cadrul Raiffeisen Bank. Exista banci care nu acceptau nici inainte de normele BNR garantii de natura terenurilor la imprumuturile ipotecare, cum este Banca Transilvania, iar CEC Bank nu primea drept garantii terenuri extravilane. Bancile au adoptat noile norme BNR de relaxare a ipotecarelor, dar situatia in piata nu s-a schimbat. "Oamenii se asteptau ca ipotecarele sa revina la conditiile de dinainte de criza, dar acest lucru nu mai este posibil", a spus un bancher craiovean.

Apartamentele vechi, bune de aruncat

Sistemul bancar incearca sa nu se incarce nici cu apartamente foarte vechi, construite cu mult inainte de cutremurul din 1977. Exista institutii de credit care finanteaza cu sume exagerat de mici apartamentele foarte vechi. De exemplu, un apartament de 45 de ani ar fi cumparat cu credit ipotecar pe 30 de ani. Banca se teme ca daca clientul nu va mai putea achita imprumutul peste cativa ani, atunci institutia de credit se alege cu o ruina pe care nu o va mai cumpara nimeni. În plus, bancile fug de apartamentele vechi, deoarece clientii nu s-ar mai incadra la finantare. "Apartamentul foarte vechi este evaluat la o suma mica. Noi mai acordam doar 65% din valoarea rezultata dupa evaluare, astfel ca respectivul client ajunge sa nu mai primeasca mare lucru de la banca", spune un bancher de la Raiffeisen Bank.