Cu toate ca Agentia Sapard a venit in sprijinul potentialilor beneficiari ai Programului Sapard prin incheierea de protocoale cu 28 de banci comerciale in vederea acordarii de credite pentru cofinantare, implicarea institutiilor de credit, cu mici exceptii, este destul de redusa. Potrivit unui comunicat al Agentiei Sapard, aceasta situatie poate fi explicata atat prin faptul ca sectorul agricol nu este considerat inca foarte rentabil, cat si prin lipsa de atractivitate a bancilor fata de garantiile beneficiarilor din acest domeniu.
Reprezentantii Agentiei Sapard spun ca aceasta situatie ar putea avea consecinte negative majore, care constau in imposibilitatea producatorilor agricoli si a procesatorilor din domeniul industriei alimentare de a se alinia la standardele de calitate si competitivitate ale Uniunii Europene. Mai mult, aceasta situatie ar putea duce la diminuarea semnificativa a viitoarelor alocari financiare de care va beneficia Romania din partea Uniunii Europene, chiar si dupa integrare.
Ordonanta privind garantarea creditului bancar cu activele realizate prin investitii in cadrul Programului Sapard se aplica incepand de ieri, se mai arata in comunicat. Astfel, in cazul in care potentialii beneficiari ai Programului Sapard nu pot asigura din fonduri proprii cofinantarea privata a proiectului, obligatorie pentru obtinerea fondurilor nerambursabile, pot solicita un credit bancar. Daca garantiile solicitate de banca nu pot fi asigurate cu activele pe care le detine solicitantul, acesta poate depune drept garantie investitia pe care o va realiza prin Sapard.