Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea aviza saptamana aceasta sau cealalta primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la 11 institutii de credit, a declarat ieri prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, citat de Mediafax. El a aratat ca BNR a returnat unor banci comerciale normele propuse, pentru a fi refacute.
Reamintim ca BNR a decis inca de la inceputul lui martie sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Astfel, institutiile de credit pot acorda imprumuturi pe baza reglementarilor proprii, cu conditia sa fie validate de catre Directia Supraveghere a BNR. Cu toate acestea, doar 11 institutii de credit au depus pana acum normele interne spre validare.
Trebuie spus ca, pana la validare, institutiile de credit vor acorda imprumuturi tinand cont de nivelul maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
Dupa validare insa, bancile vor fi obligate sa includa in normele de creditare a populatiei veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din castiguri pentru a calcula gradul de indatorare.
Astfel, nivelurile maxime de indatorare vor fi diferentiate pe categorii de clientela, si in functie de venit. (M.H.)