Bancile comerciale au taiat sau au redus dramatic finantarile noi pentru dezvoltatorii de proiecte imobiliare, considerate a fi unele dintre cele mai riscante pe timp de criza. In acelasi timp, bancile-mama nu prea mai acorda linii de finantare pe termen mediu si lung filialelor din Romania.
Raiffeisen Bank va renunta la finantarea proiectelor imobiliare in Romania anul acesta si in 2009, daca nu va observa imbunatatirea conditiilor pietei, in timp ce Volksbank a decis sa nu mai finanteze proiectele noi ale developerilor. Prin urmare banca va finaliza aceste investitii aprobate, dar nu incepem alte proiecte nici anul viitor daca actualele conditii din piata nu se vor imbunatati. Raiffeisen Bank Romania, plasata in top trei bancar dupa active la jumatatea anului, a anulat finantarile proiectelor imobiliare pe care le planuia la finalul acestei veri, in valoare de 600 de milioane de euro, astfel ca portofoliul de credite pe acest segment al bancii a ramas la nivelul de la sfarsitul verii, de 400 de milioane de euro. Volksbank Romania a decis printr-o directiva la nivel de grup sa nu se mai concentreze pe project finance. Proiectele care erau semnate se deruleaza in continuare, insa cererile de creditare noi ale developerilor de proiecte imobiliare nu se mai finanteaza.
Sursele de finantare s-au redus dramatic pe fondul lichiditatii scazute si cresterii costurilor. Bancherii admit ca bancile-mama au redus liniile de finantare pe termen mediu si lung, insa in ce priveste finantarile pe termen scurt, bancile nu se confrunta cu probleme. Nu se mai poate vorbi de acele linii de finantare pe termen mediu si lung de la bancile-mama.