Tendinta de extindere a bancilor in teritoriu este evidenta. De la un an la altul, in Dolj apar o serie de noi agentii. Principalul vizat este insa municipiul Craiova, localitatile din mediul rural fiind evitate de majoritatea bancilor din sistem.
In acest moment, numarul unitatilor teritoriale ale bancilor porneste de la una-doua si ajunge la cateva zeci. Cele mai multe sucursale si agentii isi au sediul in municipiul Craiova, principalul oras vizat din judet pentru extinderea teritoriala. Urmatoarele vizate au fost celelalte sase orase - Calafat (BCR, BRD, CEC, Raiffeisen), Bailesti (BCR, CEC), Filiasi (Bancpost, BCR, CEC), Segarcea (Bancpost, BRD, CEC), Bechet (BRD, CEC), Dabuleni (BRD, CEC), fiecare banca avand propriile motive pentru care a decis sa se orienteze catre un oras sau altul.
Investitia in mediul rural nu e profitabila
Orasele sunt evident privilegiate. Indiferent daca au o agentie sau mai multe, acestea se pot mandri totusi cu o banca in localitate. Nu acelasi lucru se poate spune insa de comune, care nu constituie obiectivul prea multor banci. Locuitorii din mediul rural se confrunta cu aceasta lipsa de interes din pricina faptului ca, in urma estimarilor facute, nu se obtine profitul propus. "Cele mai multe banci nu se orienteaza catre localitatile din mediul rural pentru ca, din punct de vedere al eficientei, nu se justifica investitia facuta. Asadar, deocamdata nu se dovedeste a fi eficient", a declarat Catalin Popescu, directorul Raiffeisen Bank Dolj. In plus, potrivit acestuia, bancile trebuie sa se adapteze circuitelor veniturilor si multe persoane din mediul rural nu sunt salariate si deci nu au un venit constant. "Bancile care se orienteza catre mediul rural urmaresc zonele unde exista surplus de venit, pe care locuitorii il plaseaza in depozite", a spus Popescu.
Primarii comunelor sunt dispusi sa ofere sprijin bancilor
Din pricina faptului ca bancile evita sa se extinda si la sate, persoanele din mediul rural care doresc sa apeleze la serviciile bancilor trebuie sa se deplaseze fie la Craiova, fie intr-un oras din apropiere. Pentru a veni in intampinarea oamenilor, primarii localitatilor spun ca sunt dispusi sa sustina institutiile financiare ce se gandesc sa se orienteze catre comunele lor. "Suntem in tratative cu Fundatia Capa (institutie de creditare care functioneaza in Romania din 1996). Suntem dispusi sa le asiguram si spatiu. Deocamdata asteptam raspunsul lor", a declarat Mitrica Valentin, primarul comunei Giurgita. Afirmatia a fost sustinuta si de alti primari din judet. "La noi exista o cooperativa de credit. O reprezentanta de banca ar fi binevenita, dar nu prea doresc sa se extinda inspre noi. Daca ar vrea sa vina, le-am oferi sprijin", a spus Calota Barbu, primarul comunei Scaesti.
Dorinta locuitorilor din mediul rural de a avea o unitate bancara in localitatile lor este normala, mai ales ca, dupa aderare, multe subventii vor veni in conturi bancare.
Bancile "dispuse" sa investeasca in mediul rural
In Dolj exista si comune mai norocoase, ai caror locuitori au scapat de deplasarile frecvente la banca. CEC-ul are o adevarata retea in acest sens - din cele 54 de unitati CEC, 38 sunt in sate - printre care Murgasi, Argetoaia, Cernatesti, Cetate, Poiana Mare, Macesu, Goicea, Desa. Cea mai recenta unitate este cea din Isalnita si urmeaza Podariul. "Vrem sa fim apropiati de clienti. In plus, suntem o institutie cu traditie in domeniu. In localitatile din mediul rural oferim toata gama de servicii si ne adresam atat persoanelor fizice, cat si celor juridice", a declarat Nicusor Stanciu, directorul CEC Dolj. Potrivit acestuia, CEC-ul se va extinde in continuare, in functie de necesitatile din teritoriu.
Alta institutie financiar-bancara care are deschisa o agentie in mediul rural - la Poiana Mare - este BRD. "Motivul pentru care am deschis o unitate intr-o comuna este acelasi pentru care am deschis si in cartiere - am vrut sa ne apropiem de clientii nostri", au declarat surse din BRD, care au spus ca banca planuieste sa se extinda in continuare.
Reteaua de unitati din Craiova
Banca Carpatica - 3 (doua sucursale si o reprezentanta)
Banca Romaneasca - 2
Bancpost - 3 (o sucursala, o agentie si un punct de lucru)
Banca Transilvania - 6 (o sucursala si cinci agentii)
BCR - 8 (patru agentii si patru sucursale)
BRD - 10 (o sucursala si noua agentii)
CEC - 11 (o sucursala si zece agentii)
Raiffeisen - 7 (o sucursala si sase agentii)