Cateva dintre cele mai mari banci din Romania au majorat aproape in acelasi timp comisionul de administrare a conturilor curente.
In lipsa unui volum enorm de credite noi acordate, institutiile financiare fac profit din comisioane.
Clientii bancilor achita, de luna aceasta, mai multi bani catre institutiile financiare, din cauza ca acestea au scumpit, una dupa alta, comisioanele aplicate persoanelor fizice. Comisionul de administrare a contului curent este cel mai des scumpit de catre banci, deoarece aproape orice client care apeleaza la serviciile lor este nevoit sa isi deschida un cont curent. Primele care au crescut comisioanele sunt bancile de top, care cumuleaza milioane de clienti in Romania. BCR a recunoscut, pentru GdS, ca a majorat comisionul de administrare a contului curent, care acum este 3,5 lei pe luna, dar banca sustine ca a anulat din luna mai alte 14 comisioane, care insa nu se aplica multor clienti. Unul dintre cele mai mari comisioane ale bancii a fost cel pentru transferarea dintr-o valuta in alta pentru depuneri sau ridicari de cash din cont - acest comision este de minimum 3%.
Anumiti clienti, scutiti de majorarea comisioanelor
Alta institutie de credit care a majorat din mai comisionul de administrare a contului curent pentru persoanele fizice este Raiffeisen Bank. Banca percepe 2,5 lei pe luna clientilor care isi deschid de acum incolo conturi curente. Pana acum, era 1 leu respectivul comision. Sunt scutite de la majorare acele persoane care se incadreaza in categoria "clienti loiali", adica au carduri de salariu la Raiffeisen Bank, cu care s-au negociat ferm pachete de servicii intre banca si companiile sau institutiile publice la care lucreaza oamenii.
Din iunie, si BRD se aliniaza majorarii comisioanelor de administrare a contului curent. Banca informeaza ca va creste comisionul de la 0,7 euro pe luna la 0,8 euro pe luna, adica undeva tot in jurul a 3,5-3,6 lei pe luna. Si alte banci intentioneaza sa creasca acelasi comision, care afecteaza foarte multi clienti.
In acest moment, cel mai mare comision de administrare a contului curent in lei este perceput de UniCredit Tiriac Bank si este de 7,5 lei pe luna. Tot in prezent, Bancpost percepe clientilor patru lei pe luna la acest serviciu, iar Banca Romaneasca si Credit Europe Bank percep clientilor trei lei pe luna pentru administrarea contului curent. Exista si institutii de credit care nu percep comision pentru acest serviciu, cum ar fi Banca Transilvania si CEC Bank.
Clientii nu privesc cu ochi buni cresterea comisioanelor. "Este inca o incercare a bancilor de jecmanire a clientilor. Vor sa faca profituri uriase pe spinarea noastra", a spus Viorel Florescu, din Craiova. Totodata, bancherii se justifica. Intrebat de ce mai multe banci au marit acelasi comision, aproximativ in acelasi timp, directorul unei banci craiovene a precizat: "Au crescut costurile cu tranzactionarea si cu mentenanta cardurilor si a conturilor curente. Nu este un efect de bumerang in piata, din cauza faptului ca se acorda mai putine credite, ci este o strategie a fiecarei banci in parte".
Romanii platesc cele mai mari comisioane bancare
Conform unui raport al Comisiei Europene, publicat in 2009, clientii bancilor din Romania suporta unele dintre cele mai mari costuri pentru accesul la contul curent, in ciuda faptului ca serviciile bancare la noi in tara sunt mai putin raspandite decat in Europa, potrivit ziare.com. In 2009, costurile se ridicau la peste 80 de euro pe an pentru romani, in timp ce bulgarii achitau mai putin de 27 de euro anual, olandezii - 60 de euro, iar grecii - 54 de euro, se arata in studiul publicat de ziare.com. In prezent, Consiliul Concurentei are in lucru un studiu care se efectueaza asupra bancilor din Romania, ca emitente ale cardurilor, fiind analizate comisioanele percepute de acestea pentru operatiunile aferente contului curent si tranzactiilor cu cardul.