Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta la euro. Drept urmare, cel mai probabil, o parte din craiovenii care au contractat credite cu dobanda variabila in moneda unica vor plati rate mai mari. In functie de fiecare banca e posibil insa sa creasca dobanda practicata pentru toate creditele.
Joia trecuta, dobanda de referinta pentru moneda unica europeana a atins cel mai inalt nivel din utlimii patru ani - 3,25%. Specialistii din domeniu prevad o posibila crestere a ratelor imprumuturilor a caror dobanda este legata de indicele EURIBOR (evolutiile indicilor monetari precum EURIBOR/LIBOR se rasfrang direct asupra costului creditelor in valuta cu dobanda variabila in intreaga lume). Acest lucru se datoreaza faptului ca dobanda finala se compune din EURIBOR/LIBOR, la care se adauga marja bancilor.
Nu numai rata creditelor cu dobanda variabila deja contractate e posibil sa creasca, ci si dobanda practicata de banci la celelalte produse de finantare. Acest lucru se explica prin faptul ca majoritatea bancilor romanesti se imprumuta la randul lor de pe piata internationala pentru a putea acorda credite si astfel o scumpire a creditului european se va regasi si in costul creditelor contractate de romani. "Cresterea dobanzii de referinta pentru moneda unica europeana va atrage dupa sine o crestere a ratelor. In plus, vor creste si dobanzile la credite, banuiesc", a declarat Catalin Popescu, directorul Raiffeisen Dolj.
Pastrand actualele dobanzi, bancile renunta la profit
Cel mai inalt nivel al dobanzii de referinta pentru moneda unica europeana va atrage dupa sine atat o crestere a ratelor aferente actualelor credite, cat si o posibila crestere a dobanzilor creditelor, in general. Totusi, bancile au mai multe optiuni cand vine vorba de gasirea unei solutii in acest caz. "Bancile ori se adapteaza dobanzii de referinta, si cresc dobanzile la credite, ori diminueaza marjele proprii, si astfel vor ramane mai putini bani la dispozitia bancii", a spus Catalin Popescu. Altfel spus, pastrand actualele dobanzi, bancherii ar trebui sa renunte la marjele lor de profit.