Pe piata economica din tara nostra se poate remarca, in adevaratul sens al cuvantului, o "invazie” de institutii bancare care monopolizeaza, care mai de care sistemul bancar. Toate aceste institutii din Romania isi "dau coate” in ceea ce priveste potentialul lor bancar si profitul inregistrat. Din cele peste 40 de banci din Romania, (cele mai importante fiind Citi Bank, ABN Amro Bank sau BRD Groupe Societe Generale) se pare ca Banca Comerciala Romana continua sa tina capul de afis in planul credibilitatii si al sigurantei oferite clientelei sale.

In democratia castigata cu atatea sacrificii, Romania face eforturi remarcabile de a se alia standardelor de viata ale Occidentului. In acest sens tot mai multi romani cauta sa-si economiseasca putinul "avut” si sa se gandeasca la un viitor mai bun si mai prosper. Si pentru ca acest "viitor” nu este foarte bine conturat datorita dezechilibrelor economice, la ora actuala este necesar sa-ti depui banii la o banca a carei credibilitate ar trebui sa fie incontestabila. Aici apare problema cea mai importanta - cum poti gasi o banca in care sa-ti economisesti finantele fara nici o unda de incertitudine? "Banca Comerciala detine un procent de 30 % din piata autohtona, avand cea mai intinsa retea din punctul de vedere al filialelor existente la ora actuala”, ne-a declarat Monica Marotinescu, manager de relatii la BCR, sucursala Constanta. Banca emite pentru persoanele fizice carduri de debit (tranzactiile efectuandu-se in limita stocului disponibil in contul de card), in lei si valuta. In ceea ce priveste creditul in lei, tranzactiile se efectueaza in limita plafonului de creditare acordat de banca. Potrivit unui studiu realizat pe baza declaratiilor celor intervievati aproximativ 60 % s-au pronuntat pentru BCR. Veronica Caramitru din Mangalia declara ca "merita sa-ti depui economiile la aceasta banca, tinand seama de traditia sa si de increderea insuflata de aceasta la tot pasul”. La data de 29 octombrie a.c., Banca Comerciala Romana din Bucuresti a deschis o noua filiala- Agentia BCR Mall Plaza, servind astfel in continuare intereselor clientilor. Si banca HVB Bank, cu sediul central in Austria se dovedeste a fi destul de consecventa in intentia sa de dezvoltare a retelei de distributie. Banca vine in sprijinul persoanelor fizice dar si al celor juridice cu produse si servicii financiare ridicate la standarde internationale. Din acest punct de vedere, banca castiga o clientela elevata nu doar datorita provenientei austriece dar si al promptitudinii programelor si serviciilor puse la dispozitie. "Suntem prima banca din tara care oferim credite navigatorilor si credite privind studiile” ne-au declarat reprezentantii HVB Bank.

Raiffeisen Bank reuseste mereu sa-si fidelizeze clientela

Bancile austriece tin capul de afis in ceea ce priveste convingerea si increderea romanilor in serviciile indeplinite de acestea. "Am luat credite de la aceasta banca si sunt foarte multumit. Este o banca importanta nu doar pe plan national dar si international, si-a castigat multa consideratie si multi adepti tocmai pentru seriozitatea de care da dovada in prestarea serviciilor”, ne-a informat Marian Florescu, client fidel al bancii. 50 % din intervievati si-au exprimat pe deplin consideratia fata de banca austriaca. De amintit ca, pe 25 noiembrie 2003 saptamanalul Bucharest Business Week a organizat gala Financial Awards for Excellence” si a acordat bancii Raiffeisen Bank cele mai importante premii ale serii. Raiffeisen Bank Austria este partener al BERD in co-finantarea lucrarilor la Autostrada Bucuresti-Brasov. Raiffeisen este implicata in proiectele de infrastructura din Romania atat prin antreprenori angajati la executie, cat si prin asigurarea finantarilor la proiectele de anvergura.