Lipsa investitiilor majore in bazele de tratament si unitatile de cazare, precum si starea proasta a infrastructurii rutiere ar putea conduce la indepartarea atat a turistilor romani, cat si a celor straini. Cel putin, asa sustin reprezentantii turismului local. De asemenea, acestia se plang de slaba promovare a produselor turistice de relaxare si tratament.
In ciuda acestor probleme evidente, multe statiuni din tara au ca model statiunea Baile Felix, unde se afla singurul hotel din tara certificat cu sigla Europe Spa Med, este vorba de hoteul International. Aceasta atesta indeplinirea standardelor ESPA referitoare la infrastructura generala a terapiilor, igienei si securitatii turistilor. Persoanele care doresc sa petreaca un sejur intr-o statiune balneara pot alege dintre cele doua oferte speciale, lansate de Organizatia Patronala a Turismului Balnear, la preturi care pornesc de la 200 de lei, respectiv 650 de lei, in functie de durata si hotel. Este vorba de "Decada balneara" si "O saptamana de refacere in statiunile balneare". Programele se vor derula in perioada 1 octombrie - 15 decembrie si se adreseaza tuturor categoriilor de turisti. Biletele se pot gasi deja la agentiile de turism din tara, precum si la societatile turistice care si-au anuntat intentia de a participa la program. Pentru ambele oferte au fost mentinute preturile practicate in toamna anului trecut. Astfel, pachetul "Decada balneara" include noua nopti de cazare cu pensiune completa, la pretul de 650 de lei de persoana la hotel de doua stele, si 750 de lei pentru cazare in hoteluri de trei stele.
Sejurul mai cuprinde sapte zile de tratament si o consultatie medicala la inceputul acestuia, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Statiunile participante la acest program sunt Lacu Sarat, Moneasa, Sovata, Baile Olanesti, Slanic Moldova, Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata, Turda, Covasna, Praid, Sinaia si Saturn. A doua oferta, "O saptamana de refacere in statiunile balneare", cuprinde sase nopti de cazare, cu mic dejun si doua sedinte de tratament pe zi. Tarifele sunt diferentiate pe categorii hoteliere, astfel: 200 de lei pentru hotelurile de o stea, 270 de lei la doua stele si 330 de lei la trei stele. In program participa statiunile Moneasa, Baile Olanesti, Sovata, Praid, Slanic Moldova, Vatra Dornei, Buzias, Baile Tusnad, Calimanesti-Caciulata, Lacu Sarat, Baile Herculane, Sangeorz-Bai, Baile Govora, Turda, Sinaia, Covasna, Saturn si Baile Felix.