403 milioane de lei zac în conturile Fiscului sub forma TVA de rambursat pentru ca firmele nu vor sa-si ridice banii. Unele vor sa compenseze sumele. Dar altele si-au umflat deconturile de TVA artificial.Multe dintre firmele doljene nu mai cer de la Fisc rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA). Asa se face ca de la începutul anului si pâna la sfârsitul lunii septembrie s-au strâns în conturile Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj aproape 403 milioane de lei, reprezentând TVA de rambursat de pe 23.505 deconturi (ceea ce însemna mult mai putin ca si numar de firme). Zilele trecute, seful Fiscului, Daniei Chitoiu, spunea ca 60% dintre firmele din tara nu îsi mai ridica TVA-ul de la stat, de teama controalelor care ar urma. În Dolj, firmele care au de primit sume mici din TVA le lasa benevol în conturile statului, pentru a compensa TVA de rambursat de acum cu TVA de plata pe viitor, daca firma ar avea cumva de plata mai mult la stat. În schimb, firmele care au de încasat sume mari din TVA si nu le solicita o perioada mai mare de timp creeaza suspiciuni. Multe dintre ele, spun oficialii Fiscului, se tem ca, daca solicita TVA de la stat, adica daca depun efectiv cererea de restituire, se pot trezi cu controlul pe cap, care ar descoperi fie ca este TVA ilegal, fie se afla alte aspecte ale firmei nu tocmai legale. Banii nu sunt putini, astfel încât firmele sa se poata lipsi de ei, pentru ca legislatia spune ca, pentru a se putea cere rambursarea, ar trebui sa existe peste 5.000 de lei drept TVA de rambursat în contul contribuabilului.  
Cum furi cu TVA-ul Sunt cunoscute cazurile mari de rambursari ilegale de TVA în Dolj. Cei care s-au grabit sa ridice banii ilegali, din activitati-„fantoma“, au fost cel putin sifonati de autoritati. În 2008, metodologia prin care se fura cu TVA-ul este simpla, dar ingenioasa, iar firmele implicate nu se ating de bani. Daca Fiscul descopera neregulile, atunci vor raspunde, dar, daca nimeni nu se sesizeaza, compania iese în câstig din activitati ilegale. Cum se procedeaza. Societatile rau-intentionate creeaza doar pe hârtie situatii prin care ar avea de recuperat de la stat TVA de rambursat. Nu solicita rambursarea banilor de la DGFP Dolj. În lunile care urmeaza, firmele vor avea de platit TVA catre stat, de data aceasta, din activitatea lor legala, numai ca nu platesc nici un leu din conturile lor, ci compenseaza ce au de plata (real) cu ceea ce ar fi avut de recuperat (ilegal). Fiscul spune ca a descoperit asemenea cazuri, unde înselaciunea cu TVA-ul era de „miliarde bune de lei vechi“. „Am vazut ca mai multe firme aveau un sold mare de TVA de rambursat, câteva miliarde de lei vechi, dar de mai multe luni firmele nu cereau rambursarea banilor. S-au descoperit si ilegalitati, în sensul ca firmele îsi deduceau TVA pe baza unor facturi de prestari servicii, care în realitate nu au avut loc, si pe baza unor achizitii nereale“, a precizat Alexandru Barcan, director executiv adjunct al DGFP Dolj, pe partea de control fiscal. Societatile au înregistrat TVA fictiv de rambursat, urmând sa-l compenseze cu TVA de plata catre stat. Fiscul sustine ca exista si firme de buna-credinta: societatile care au un stoc de marfa pe care îl vor vinde mai târziu nu mai ridica acum TVA de rambursat, pentru ca în viitor va avea mult TVA de plata catre stat si îl va compensa.  
Frica de controale? Alta explicatie pe care a gasit-o Fiscul pentru sumele grase care zac în conturile statului, desi sunt ale firmelor, ar fi aceea ca mediul de afaceri se teme de controale. În functie de riscul fiscal pe care îl are un agent economic, la fiecare cerere de rambursare de TVA depusa trebuie sa se efectueze controale fiscale. „Firmele poate ca nu se tem efectiv de control în ceea ce priveste TVA, ca poate acolo stau bine, dar poate se tem ca inspectorii fiscali pot descoperi si altceva la verificari“, a spus Caldaruse. „Daca nu le-ar fi teama de controale, atunci cei cu sume foarte mari de recuperat ar cere rambursarea de TVA. Dar probabil ca se stiu ca au probleme cu acel TVA. Pe Legea evaziunii fiscale, inclusiv cererea de rambursare de TVA depusa de o firma este considerata o ilegalitate daca acel TVA nu este real. Asa se explica de ce nu cer firmele“, a spus si Barcan. 
Fara dobânda De la începutul anului si pâna la debutul lui octombrie, firmele doljene au lasat la îndemâna Fiscului circa 403 milioane de lei, „reprezentând TVA pentru care nu s-au depus cereri de rambursare“, a spus directorul executiv adjunct al Fiscului, Roland Caldaruse. El a mai afirmat ca în aceeasi perioada a anului s-au încasat de la firmele doljene TVA în suma de 449 de milioane de lei, deci putin mai mult decât ceea ce au societatile de recuperat de la stat. De asemenea, potrivit Fiscului, au fost rambursate efectiv catre firme doar 24 de milioane de lei. Adica doar 6% din TVA-ul care trebuia recuperat a si fost cerut si platit catre firme. Interesant este ca pentru banii care stau în vistieria statului sub forma de TVA de rambursat, Finantele nu sunt obligate sa plateasca dobânda. „Se plateste dobânda doar daca agentul economic cere rambursarea de TVA si daca solicita expres dobânda pentru depasirea termenului legal de plata. Doar atunci platim dobânda în suma egala cu dobânda pe care o cerem de la firme“, a spus directorul Barcan. Dobânda este de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, cât plata penalitatilor pe care le percepe statul de la agentii economici.