Ministerul Economiei si Comertului (MEC) are in vedere un plan care sa conduca la recuperarea datoriilor pe care combinatul ucrainean Krivoi Rog le are catre statul roman. Trebuie spus ca acest combinat a fost cumparat recent de catre Grupul Mittal. Potrivit lui ßeres, pe baza acordului pe care Romania il are cu partea ucraineana, se va constitui o comisie de negociere pentru recuperarea acestei datorii. Ministrul Industriilor ne-a mai spus ca pana la sfarsitul anului in curs aceasta comisie va fi infiintata si ca in prezent a€žpartea ucraineana lucreaza la imputernicirea deplina a ministrului pe partea de industriea€œ. ßeres a afirmat ieri ca este prematur sa spuna ce se va intampla cu cele 800 de milioane de dolari (cuantumul datoriei cu pricina) dupa preluarea Krivoi Rog de catre Mittal Steel. a€žCert este ca datoria despre care se tot vorbeste, o data recuperata, va merge catre Fondul Proprietateaa€œ, a mai explicat oficialul MEC.
Krivoi Rog, cea mai mare otelarie din Ucraina, a fost cumparata recent de catre Mittal Steel contra a 4,81 miliarde de dolari. Astfel, Mittal Steel va controla 20% din productia de otel a Ucrainei.
Grupul Mittal a castigat licitatia de privatizare invingand in finala grupul condus de compania franceza Arcelor. Potrivit ultimelor informatii, pretul final a depasit cu mult 3 miliarde de dolari, dorita la inceput de administratia lui Yuscenko.
In comunism, Romania a investit in combinatul ucrainean Krivoi Rog circa
800 de milioane de dolari. Ucraina ar fi trebuit sa ne dea in schimbul acestor bani pelete de minereu, care urmau sa fie utilizate de Sidex Galati. Numai ca in 1990 Ucraina a sistat aceasta constructie, iar banii investiti de tara noastra atunci nu au mai fost nici pana astazi recuperati.