Actiunile companiei nationale de utilitati Transelectrica au fost la mare cautare in perioada 14-28 iunie, cA¢nd au fost scoase la vA¢nzare. Chiar ministrul Economiei, Codrut AŸeres, a declarat ieri ca ar fi cumparat actiuni, dar s-a oprit la timp pentru a nu crea suspiciuni. A§n opinia ministrului, cumpararea de actiuni Transelectrica ar fi dat un semnal pozitiv investitorilor straini si ar fi reprezentat si o buna afacere. Oficialul MEC a anuntat listarea si a altor companii de utilitati.

Oferta publica de vA¢nzare a actiunilor Transelectrica organizata luna trecuta, in vederea admiterii la Bursa, s-a incununat de succes, potrivit reprezentantilor companiei, Stelian Gal si Razvan Purdila. Astfel, pentru cele peste sapte milioane de actiuni, care reprezinta 10% din actiunile companiei, s-au depus sume care depasesc 47 de milioane de lei, adica de peste sase ori mai mari decA¢t oferta initiala a companiei. Pretul de vA¢nzare al unei actiuni a fost de 16,80 RON. A§ntrucA¢t contributia investitorilor straini la oferta este de 30%, AŸeres este multumit ca actiunile Transelectrica au fost atractive si fara ca el sa mai faca a€žreclamaa€œ. Cu toate acestea, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), spera ca procentul investitiilor straine sa se majoreze la 40%. AŸi directorul unei societati de intermediere financiara sustine ca pA¢na in 2010, prin listarea la Bursa a unor companii ca RomTelecom si BCR, piata de capital va atinge un nivel atractiv pentru investitorii straini. Iar in ceea ce priveste viitoare listare a Transelectrica, acesta a mai spus ca, datorita numarului mare de investitori din categoria de retail (ca societatile de investitii financiare), compania va fi listata la prima categorie.
BCR, interesata de Transelectrica
Cele mai multe actiuni, din pachetul de 10%, scoase la vA¢nzare au fost subscrise de Banca Comerciala RomA¢na. Asa se explica cum principala banca comerciala romA¢neasca detine 1,2% din actiunile companiei de utilitati. Actionarul majoritar al Transelectrica ramA¢ne in continuare statul, prin intermediul Ministerului Economiei, cu o participatie de 72%. Un alt actionar important mai este Fondul Proprietatea care detine 13,5% din actiuni. Un procent de 4,5% a fost acordat angajatilor sub forma de despagubiri.
Alte companii de utilitati la Bursa
Ministrul Economiei a mai spus ca o serie de pachete de actiuni ale unor companii de utilitati din portofoliul statului vor fi scoase la vA¢nzare pe Bursa. Printre acestea se numara Transgaz, cele patru filiale ale Electrica, Nuclearelectrica, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Demersurile pentru listarea Transgaz la Bursa sunt avansate, compania urmA¢nd sa organizeze o licitatie pentru desemnarea societatii intermediare, a precizat AŸeres. A§n ceea ce priveste Romgaz, ministrul a mentionat ca listarea acestuia nu se va realiza mai devreme de doi ani.