AGA a redus din pix pierderile de trei milioane de euro din bugetul pe 2009, bazandu-se pe unele contracte iluzorii. Pierderile raportate la sase luni de societate se ridica la 2,3 milioane de euro.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la Avioane Craiova SA a scos din maneca un buget pe 2009 al companiei pe profit, a dezvaluit ieri unul dintre membrii Consiliului de Administratie (CA), Ionel Pana. "Bugetul nu mai este pe pierdere. S-a revizuit, in contextul in care se preconizeaza unele comenzi. Una este din partea Alenia Aeronautica. S-a trimis o oferta pentru o licitatie pe care o organiza compania italiana. Dubios este ca pana acum nu a venit nici un raspuns. Ei trebuie sa ne raspunda, indiferent daca Avioane castiga sau nu contractul. In al doilea rand, s-a promis ca se vor face demersuri pe langa guvern, pentru ca fabrica sa primeasca un nou contract cu MApN, pentru repararea a doua avioane IAR-99 Soim si modernizarea altor doua", a declarat Pana. Surse din fabrica ne-au informat ca bugetul initial era construit pe pierderi de aproximativ trei milioane de euro. Fundamentele noului buget par cel putin nerealiste. Aceasta, in conditiile in care oferta trimisa Alenia este pentru aproximativ 100 de subansambluri pentru avioanele de transport militar C 27 J Spartan, dar despre licitatie se vorbeste de doua-trei luni fara rezultate. De asemenea, este greu de crezut ca fabrica va face rost de un nou contract cu MApN, in actualele conditii de criza. "Daca s-a promis ca se vor face aceste lucruri nu inseamna ca si avem sanse de reusita. In prezent, mai mult de jumatate din muncitori sunt acasa, cu intrerupere de activitate, pentru lipsa de comenzi", a spus, la randul sau, liderul sindicatului, Victor Peta.
Pe de alta parte, Avioane Craiova a raportat in primele sase luni ale acestui an pierderi de zece milioane de lei (2,3 milioane de euro), cu 16% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul lipsei de comenzi. Pe prima jumatate a anului 2008, pierderile se cifrasera la 8,62 milioane de lei. Afacerile companiei s-au comprimat cu 43%, la 2,85 milioane de lei (673.900 de euro), de la 5,03 milioane de lei - in primul semestru din 2008.